Η Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρωσίας δήλωσε σήμερα Τρίτη (30/06) πως μια απομακρυσμένη πόλη στη βορειοανατολική Σιβηρία κατέγραψε θερμοκρασία ρεκόρ με το θερμόμετρο να αγγίζει του 38 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου κύματος καύσωνα που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε αρχικώς από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ), από τις αρχές κιόλας του Ιουνίου, στην πόλη Βέρκογιανσκ (Verkhoyansk) η οποία βρίσκεται ελάχιστα νοτιότερα από το Αρκτικό Κύκλο. Μάλιστα ο Οργανισμός ζήτησε από τη Ρωσική Υπηρεσία να κάνει γνωστά όσα στοιχεία έχει στη διάθεση της, ώστε να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα.

Επιβεβαιώνοντας ότι η θερμοκρασία μετά τις 17 Ιουνίου κινείται σταθερά πάνω από τους 30°C, ο Ρωμαίος Βίλφαντ, επιστημονικός επικεφαλής στο Υδρομετρικό κέντρο της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο θερμός καιρός που καταγράφεται στην περιοχή είναι λόγω της αύξησης των αντικυκλώνων.

«Εκτιμούμε πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί εξαιτίας ενός ισχυρού αντικυκλώνα σε περιοχές κοντά στην Αρκτική, ενώ λόγω καλοκαιριού, ο ήλιος μένει ψηλά πολλές ώρες το 24ωρο», είπε ο κ. Βίλφαντ στο πρακτορείο Reuters.

«Το Βέρκογιανσκ ήταν ακόμα γνωστό ως «Κέντρο του Κρύου». Σε μια μέτρηση που είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχε σημειωθεί ρεκόρ -67,8°C δήλωσε ο Βίλφαντ στους δημοσιογράφους.

Η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο ΠΜΟ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάγνωση αυτή είναι μεν ανησυχητική, αλλά φαίνεται να συμβαδίζει με τις παγκόσμιες τάσεις αύξησης της θερμοκρασίας.