Το νέο σχέδιο νόμου, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ασφάλεια των πανεπιστημίων και η θεσμοθέτηση βάσης εισαγωγής για την «είσοδο» νέων φοιτητών στα ΑΕΙ, αποτελούν μερικά απο τα θέματα που θα συζητήσουν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου που ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας (Κεραμέως, Διγαλάκης), καθώς υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα πρός συζήτηση όπως: H oλοκλήρωση των θεωρητικών μαθημάτων, πρακτικών και κλινικών ασκήσεων, καθώς και της εξεταστικής περιόδου του τρέχοντος εξαμήνου. Αναστολή Πρακτικής Άσκησης με φυσική παρουσία, επακόλουθα προβλήματα και προτεινόμενη λύση.Η θεσμοθέτηση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Το Σχέδιο Νόμου για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων. Χρηματοδότηση Ελληνικών Πανεπιστημίων. Δυο απο τα “καυτά” θέματα είναι η θέσπιση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, διαφορετικής ανά ίδρυμα καθώς και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία,για την προστασία των ιδρυμάτων. Οσον αφορά στο πρώτο είναι εξαιρετικά σημαντικό για χιλιάδες μαθητές οι οποίοι φοιτούν στο λύκειο καθώς η θέσπιση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ αλλά και η κατάργηση τμημάτων απο το μηχανογραφικό δελτίο αναγκαστικά θα προκαλέσουν και την μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ. Για την ώρα δεν είναι σίγουρο ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν απο το 2021, με δεδομένη και την αναταραχή που επικρατεί στην εκπαίδευση λόγω της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.

Βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας είχε ταχθεί υπέρ της βάσης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,προκειμένου να εκλείψει και το φαινόμενο ναεισάγονται υποψήφιοι σε σχολές με βαθμολογία χαμηλότερη του 10, στην συνέχεια όμως η κυρία Κεραμέως εμφανίστηκε επιφυλακτική. Ετσι τώρα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω απο την καθιέρωση βάσης απο τα ίδια ταπανεπιστημιακά τμήματα,κάτι το οποίο θέλουν και τα πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και στο μηχανογραφικό του 2021 θα υπάρχουν λιγότερα τμήματα απο το αντίστοιχο του 2020,πράγμα που σημαίνει και λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί αλλά σίγουρα τουλάχιστουν οι μαθητές της Γ΄ λυκείου θα πρέπει σύντομα να γνωρίζουν τι τους περιμένει, πριν φτάσουν στις Πανελλαδικές του Ιουνίου 2021. Γενικότερα πάντως οι μαθητές του λυκειου, θα βρεθούν σύντομα μπροστά σε ερωτήματα τα οποία θα πρέπει ν΄απαντήσει το υπουργείο Παιδείας, όπως εάν θα εφαρομστεί απο φέτος η Τράπεζα θεμάτων για την Α΄τάξη, έαν θα γίνει περικοπή της ύλης των πανελλαδικων εξετάσεων, εάν θα υπάρχει συντελεστής βαρύτητας σε κάποια μαθήματα…

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Η υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει στη σύνοδο των πρυτάνεων τα σχέδια της σχετικά με τη σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης των ΑΕΙ, καθώς πολλοί πανεπιστημιακοί θέλουν αυτό το σώμα να εποπτεύεται απο τα ίδια τα ιδρύματα και όχι απο την Ελληνική Αστυνομία. Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των ιδρυμάτων ,όπως οι κάρτες εισόδου κ.α .Επίσης,θα τεθούν επι τάπητος θέματα όπως η ολοκλήρωση των θεωρητικών μαθημάτων, πρακτικών και κλινικών ασκήσεων, καθώς και της εξεταστικής περιόδου του τρέχοντος εξαμήνου και η αναστολή Πρακτικής Άσκησης με φυσική παρουσία.