Το καθολικό κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης έως τις 18 Μαρτίου προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης καθώς, όπως επισημαίνει, λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων ο τζίρος είναι μηδενικός.

«Η συνεχής και ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού είναι μια πραγματικότητα που αναπόφευκτα έχει μεταβάλει την καθημερινότητα του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Βάσει των οδηγιών της πολιτείας, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί και αποφεύγονται οι επισκέψεις σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Με αυτά τα δεδομένα, τα καταστήματα παραμένουν άδεια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι έμποροι και επαγγελματίες βλέπουν τον τζίρο τους σε μηδενική βάση ενώ από την άλλη, οι καθημερινές οικονομικές υποχρεώσεις τους συνεχίζουν να τρέχουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι συνέπειες στην τοπική οικονομία είναι αλυσιδωτές και ο φόβος για την μετάδοση του ιού έχει κλείσει στα σπίτια του αρκετό κόσμο, εντείνοντας την αρνητική ψυχολογία», επισημαίνει ο ΕΣΘ και προτείνει «το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, πιλοτικά έως την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και παρακολουθώντας τις εξελίξεις, θα σταλεί εκ νέου ανακοίνωση».

Ο Σύλλογος καλεί παράλληλα τις πολυεθνικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα «να σεβαστούν την κρίσιμη αυτή κατάσταση και να μην προβούν σε κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων» και προσθέτει ότι «αυτή η πρόταση αυτή δεν αφορά τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία»

«Πρέπει αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, σεβασμό και κοινή γραμμή αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνα» από αυτή την κρίση που κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει», καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.