Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η σταθεροποιητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των λυμάτων

Παρά την αύξηση κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, τι ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τάση αποδυνάμωσης.

Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ συμπέρανε και ανακοίνωσε την τάση για σταθεροποίηση, παρά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρεται στις μετρήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης (15 και 16/3), τα λύματα δείχνουν:

  • Σταθερή (αύξηση μόλις 2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 12/3 και της Κυριακής 14/3.
  • Μειωμένη κατά 41% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 8/3 και Τρίτης 9/3.

Όπως φαίνεται οι τιμές του ιικοί φορτίου των τελευταίων δυο ημερών θυμίζουν περισσότερο τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη και δεν συνηγορούν πως βρισκόμαστε μπροστά από μια μεγάλη επιδημιολογική έξαρση στην κοινότητα.

Η Δρ. Μαρία Πεταλά, από το Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, του εργαστήριο υποδοχής, προεπεξεργασίας και μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων στα δείγματα λυμάτων.«Παρά την μέση εβδομαδιαία αύξηση στο ιικό φορτίο μεταξύ των δύο τελευταίων εβδομάδων, στις πρόσφατες δύο μετρήσεις αυτής της εβδομάδας παρατηρείται μια τάση μερικής αποκλιμάκωσης ή σταθεροποίησης», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «σε απόλυτα μεγέθη, ακόμη βρισκόμαστε σε υψηλές τιμές ιικού φορτίου και αυτό προβληματίζει αν σκεφτούμε ότι βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ «Παρά την μέση εβδομαδιαία αύξηση στο ιικό φορτίο μεταξύ των δύο τελευταίων εβδομάδων, στις πρόσφατες δύο μετρήσεις αυτής της εβδομάδας παρατηρείται μια τάση μερικής αποκλιμάκωσης ή σταθεροποίησης»