Θρίαμβος για Τζόνσον με 44% και ισχυρή αυτοδυναμία | RTX70OU0

Με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται νωρίς το μεσημέρι, οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, προετοιμάζονται για μια μεγάλη νίκη επί των Εργατικών, την μεγαλύτερη από το 1987. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με βρετανικές πηγές ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ύστερα από την απώλεια των 71 εδρών, ανακοίνωσε την παραίτηση του.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα οι Συντηρητικοί πάνε για την πλειοψηφία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως πάει για 357 έδρες (το exit poll έκανε λόγο για 368).
Από την άλλη οι Εργατικοί πέφτουν στις 201 (για 191 μιλούσε τo exit poll). Με αυτά τα αποτελέσματα ο Τζόνσον περιμένει να τον στηρίξουν τα στελέχη του, ώστε να προχωρήσει με γοργά βήματα στο Brexit.

Εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του BBC οι Συντηρητικοί αναμένεται να λάβουν ποσοστό 45%, οι Εργατικοί 33%, οι Φιλελεύθεροι 12%, οι Πράσινοι 3% και το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ 2%.

Η ήττα φέρνει αλλαγές

Η Ταπεινωτική ήττα του Κόρμπιν, φέρνει αλλαγή στην ηγεσία των Εργατικών, καθώς ο αρχηγός του κόμματος είχε τον τίτλο του «λιγότερου δημοφιλούς αρχηγού της βρετανικής αντιπολίτευσης». O Κόρμπιν στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως:

«Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Ευχαριστώ όσους μας υποστήριξαν και ειδικά την οικογένειά μου που ανέχτηκε όσα έλεγαν τα ΜΜΕ για μένα. Είναι μια απογοητευτική βραδιά για το κόμμα. Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές».

Οι αντιδράσεις της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν συγκρατημένα αισιόδοξη για το πολυπόθητο Brexit. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε:

«Είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα βήματα. Θα περιμένουμε να δούμε αν το Βρετανικό κοινοβούλιο θα δεχτεί την συμφωνία αποχώρησης όπως είναι και θα πάρει μία απόφαση. Έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμη για να εγγυηθούμε την ενότητα στις χώρες της Ευρώπης και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο».