Το σώμα ενός άνδρα που δολοφονήθηκε στην Ελλάδα επέστρεψε στο σπίτι του στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, μετά από σκληρή νομική μάχη.

Ο 41χρονος Λι Ρόμπερτσον, μαχαιρώθηκε στους δρόμους της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2018. Η οικογένειά του στο Μάντσεστερ ενημερώθηκε για τη δολοφονία του 16 μήνες αργότερα μετά από μια ταύτιση μέσω DNA στη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ. Μέχρι τότε είχε ταφεί χωρίς στοιχεία σε ελληνικό νεκροταφείο, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν.

Η οικογένεια είχε χάσει επαφή μαζί του τρία χρόνια πριν από το θάνατό του. Πριν έρθει στην Ελλάδα κοιμόταν σε ξενώνες και στους δρόμους του Μάντσεστερ μετά από μια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή που είχε υποστεί.

Τον Αύγουστο του 2015, βρέθηκε να ζει σε έναν ξενώνα στην Αθήνα και επικοινώνησε με την οικογένειά του, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, είχε εξαφανιστεί ξανά. Τον Δεκέμβριο του 2015, η οικογένεια του άνοιξε τα τραπεζικά του στοιχεία και έμαθε ότι είχε αγοράσει εισιτήριο για να ταξιδέψει στην Κέρκυρα. Ειδοποίησαν την αστυνομία και τους είπαν ότι, παρόλο που ήταν στο μητρώο αγνοουμένων, κατάφερε να επιβιβαστεί στην πτήση.

Δεν τον είδαν ξανά. Τον Μάιο του 2020, η βρετανική αστυνομία εμφανίστηκε στο σπίτι της αδελφής του Σάιλι για να της ανακοινώσει ότι τον βρήκαν. 

Είχε μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου σε μια τυχαία επίθεση καθώς κοιμόταν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που χρησιμοποιούνταν από άστεγους. Ένας 32χρονος άνδρας ομολόγησε τη δολοφονία και τώρα βρίσκεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Η Σέιλι είπε πως μόλις έμαθε τα νέα από τους αστυνομικούς, ένιωσε συντετριμμένη. «Δεν μπορώ να σας πω το τι αισθάνομαι από την στιγμή που έμαθα τι απέγινε ο αδερφός μου. Συνεχίζαμε τις ζωές μας σαν να μη συμβαίνει τίποτα και εκείνος ήταν νεκρός, δεν ξέρω πραγματικά τι να πω, είναι τραγικό», δήλωσε στον The Guardian.

Η οργάνωση «Victim Support» βοήθησε την οικογένεια να βρει δικηγόρο για να φέρει το σώμα του στο σπίτι. Δεν ήταν εύκολο έργο. Η έκδοση ενός νέου πιστοποιητικού θανάτου ήταν μόνο ένα από τα νομικά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν από τον Mάικ Χάγκαν, δικηγόρο ταξιδιωτικών δικαστικών διαφορών στο Φλέτσερς του Ηνωμένου Βασιλείου, και τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Μόσχο, του Pavlakis Moschos Associates, με έδρα τον Πειραιά.

Το πιστοποιητικό τελικά εκδόθηκε και το σώμα του Ρόμπινσον επαναπατρίστηκε αυτήν την εβδομάδα όπου και κηδεύτηκε στο Μάντσεστερ.

Ο Χάγκαν είπε: «Πρόκειται για μια τραγική υπόθεση, και η οικογένεια είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση από τη δολοφονία του Λι. Το γεγονός ότι θάφτηκε σε έναν χωρίς σήμανση τάφο έκανε την εμπειρία τους αυτή, ακόμα πιο οδυνηρή. Ευτυχώς καταφέραμε να προσφέρουμε στην οικογένεια κάποια ανακούφιση, καθώς μπορέσαμε να φέρουμε το σώμα του στο σπίτι και να ενταφιαστεί στην πατρίδα του, στην οποία οι φίλοι και η οικογένειά του μπορούν να θρηνήσουν και να τον αποχαιρετήσουν αξιοπρεπώς».