Θρίλερ στις γερμανικές εκλογές: Οριακό προβάδισμα στον Σολτς δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Έκλεισαν οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές 2021.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το ZDF το SPD διευρύνει κατά τι το προβάδισμά του πιάνοντας ποσοστό 26%, δηλαδή +1,5% έναντι των CDU/CSU (24,5%), οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9%, οι Φιλελεύθεροι 11,7%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία 10,5% και το Αριστερό Die Linke 5%.

Aπό την πλευρά του το ARD φέρνει επίσης οριακά μπροστά τους Σοσιαλδημοκράτες με 25,7% έναντι 24,5% της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ δίνει 14,3% στους Πράσινους, 11,5% στους Φιλελεύθερους, 10,5% στο AfD και 5% στο αριστερό Die Linke.

Και στις δύο περιπτώσεις τρεις συνασπισμοί εξασφαλίζουν πλειοψηφία: ένας μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών, ένας συνασπισμός Τζαμάικα με CDU/CSU, Πράσινους και Φιλελεύθερους και ένας συνασπισμός «φανάρι» με SPD, Πράσινους και Φιλελεύθερους.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Σύμφωνα με το Forschungsgruppe Wahlen η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές έφθασε στο 77%, δηλαδή =0,8% σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Θρίλερ τα αποτελέσματα των exit poll

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ΑRD

SPD (Όλαφ Σολτς) 25%
CDU / CSU (Άρμιν Λάσετ) 25%
Πράσινοι (Αναλένα Μπέρμποκ) 15%
FDP (Φιλελεύθεροι) 11%
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%
Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Ωστόσο, σύμφωνα με το exit poll του ZDF (δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης)

SPD 26%
CDU/CSU 24%
Πράσινοι 14,5%
Φιλελεύθεροι 12%
ΑfD 10%
Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Σολτς: «Σαφής εντολή» στους Σοσιαλδημοκράτες

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, σε ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στα κρατικά δίκτυα ARD και ZDF υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά «πολύ σαφή εντολή» να ηγηθεί το SPD της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Ολαφ Σολτς του SPD

Ερωτηθείς αναφορικά με τους προτιμητέους εταίρους για τον κυβερνητικό συνασπισμό ο Σολτς είπε ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης με τους Πράσινους, αλλά οι διαβουλεύσεις για τη νέα κυβερνητική συμμαχία θα χρειαστεί να περιλάβουν και τρίτο κόμμα, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. Ωστόσο, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να χρειαστούν το συντομότερο δυνατό διάστημα.

Ο Λάσετ οραματίζεται κυβέρνηση υπό την κεντροδεξιά

Στην ίδια συζήτηση ο υποψήφιος των CDU/CSU υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας ακόμη κι αν το κόμμα του καταλήξει δεύτερο μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων και των επιστολικών ψήφων. «Δεν ίσχυε πάντα ότι το πρώτο κόμμα ήταν αυτό από το οποίο προερχόταν ο καγκελάριος», είπε, αναφερόμενος σε προηγούμενους κυβερνητικούς συνασπισμούς.

O υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ

«Όποιος αναδειχθεί καγκελάριος στη Γερμανία θα πρέπει να καταφέρει να συνενώσει διαφορετικές παρατάξεις της Μπούντεσταγκ», τόνισε, καθιστώντας σαφή την προτίμησή του σε μια συμμαχία της κεντροδεξιάς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους έναντι ενός συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και FDP. To επόμενο βήμα, είπε ο Λάσετ, θα είναι «να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό έδαφος στο κέντρο της Βουλής. Θέλω μια κυβέρνηση όπου κάθε εταίρος θα είναι ορατός…. , όπου θα συνενώνονται οι διάφορες πολιτικές θέσεις».

Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά στο αρχηγείο της CDU, όπου μέλη και οπαδοί προσπαθούσαν να χωνέψουν τη χειρότερη εκλογική τους επίδοση μεταπολεμικά. Αρκετοί κάλυψαν τα στόματά τους αδυνατώντας να πιστέψουν τα exit poll κι η μόνη στιγμή που ανάσαναν με ανακούφιση ήταν όταν διαφάνηκε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν πλειοψηφία με τη συνδρομή του αριστερού Die Linke.

«Αυτό πόνεσε», παραδέχθηκε για το αποτέλεσμα ο ΓΓ της CDU Πάουλ Τσίμιακ, μιλώντας στο ARD. Η προσοχή θα στραφεί τώρα στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις, πιθανώς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ θα ακολουθήσουν πιο επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της κυβερνητικής συμμαχίας, που μπορεί να διαρκέσουν μήνες με την Μέρκελ να παραμένει υπηρεσιακή καγκελάριος όλο αυτό το διάστημα.

«Σφίγγα η Μπέρμποκ» για το συνασπισμό που προτιμούν οι Πράσινοι

Από την πλευρά της η Αναλένα Μπέρμποκ, εκ του ηγετικού διδύμου των Πρασίνων, ερωτηθείσα για τις πιθανές επιλογές κυβερνητικής συμμαχίας και κατά πόσον τον κόμμα της γέρνει περισσότερο προς τους Σοσιαλδημοκράτες ή την κεντροδεξιά, απέφυγε να απαντήσει σαφώς.

Η Μπέρμποκ τόνισε ότι είναι ευθύνη των Πρασίνων να διασφαλίζουν ότι στην επόμενη κυβέρνηση θα εκπροσωπούνται επαρκώς τα θέματα που αφορούν στο κλίμα και ότι η ίδια κι ο συμπρόεδρος του κόμματος, Χάμπεκ θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους στο να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα: «Που μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη, που φέρουμε όχι μόνον ως κόμμα, αλλά και ως χώρα στον κόσμο;»

Πρόεδρος Φιλελευθέρων: «Οι πολίτες θέλουν κεντρώα κυβέρνηση»

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς τη Χριστιανική Ένωση.

Με το SPD και τη Χριστιανική Ένωση σε απόσταση αναπνοής ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα είναι δυσεπίλυτος γρίφος, όπως όλα δείχνουν. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, που αναμένεται να παίξουν ρόλο-κλειδί στις μετεκλογικές διεργασίες στο Βερολίνο, πρότεινε μια άλλη λύση για την άρση του αδιεξόδου – άγνωστο βέβαια αν θα την αποδεχθούν τα δύο κόμματα εξουσίας – δηλαδή να μιλήσουν πρώτα το FDP με τους Πράσινους και να επιλέξουν αυτοί με ποιον θα συμπράξουν για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.

Κρίσιμο το αποτέλεσμα για Γερμανία και Ευρώπη

Μετά την κεντρώα, ρεαλιστική διακυβέρνηση της Γερμανίας από τη Μέρκελ επί 16 συναπτά έτη, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνον για τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη και τη Δύση. Τα exit poll μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο αξιόπιστα σε σύγκριση με προηγούμενες αναμετρήσεις λόγω του μεγάλου ποσοστού των επιστολικών ψήφων, καθώς θα συνεχίζεται ολονυκτίς η καταμέτρηση.

Λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου θα χρειαστεί να συμπράξουν τρία κόμματα για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Οι προτιμητέοι εταίροι του SPD, Πράσινοι, αναμένεται να παίξουν ρόλο κλειδί μαζί με τους Φιλελεύθερους ενώ το αριστερό Κόμμα, με το 5% που λαμβάνει μέχρι στιγμής θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο σε συνασπισμό υπό το SPD, όχι όμως και η ακροδεξιά AfD, που θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Η αμφίρροπη αναμέτρηση υπογραμμίζει την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η ατμομηχανή της ευρωζώνης, καθώς το γερμανικό βιομηχανικό μοντέλο απειλείται, ενώ ο εξαγωγικός της κλάδος κινδυνεύει να βρεθεί στα διασταυρούμενα πυρά των γεωπολιτικών εντάσεων ειδικά μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταπιαστεί με θέματα που παραμέληση η κυβέρνηση Μέρκελ, όπως οι γηρασμένες υποδομές και η έλλειψη επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ το πιεστικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που καλούνται να εστιάσουν πλέον στην ηλεκτροκίνηση, καθώς και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, κι όλα αυτά χωρίς να αποσταθεροποιηθεί η γερμανική οικονομία.

Πανηγύρια στο SPD

Σε πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο κατάμεστο αίθριο του αρχηγείου τους στο Βερολίνο μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο exit poll με το κλείσιμο της κάλπης. Μόλις εμφανίστηκε ο ΓΓ του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στη γιγαντοοθόνη ξέσπασαν ρυθμικά χειροκροτήματα. «Το SPD επέστρεψε», δήλωσε ο ίδιος περιχαρής. «Το ξέραμε ότι θα είναι αμφίρροπη η κούρσα», αλλά όπως είπε το κόμμα του εξασφάλισε τη λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παγωμάρα στο CDU

Παγωμένα αντέδρασαν αντίθετα στο στρατηγείο της CDU, στο κτίριο Konrad Adenauer στο Βερολίνο, με την ανακοίνωση του πρώτου exit poll που φέρνει τα δύο κόμματα εξουσίας στήθος με στήθος, όπως το κατέγραψε η πολιτική συντάκτρια της Deutsche Welle, Μιχαέλα Κιούφνερ.