Λόγω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου ακυρώθηκε, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του.

Η μεγαλύτερη εκδήλωση θεαμάτων και δρώμενων επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται: «Για πρώτη φορά στα 70 χρόνια του θεσμού, τα πέντε φεστιβάλ που καθιστούν το Εδιμβούργο τον πιο σημαντικό πολιτιστικό προορισμό κάθε χρόνο τον Αύγουστο δεν πρόκειται να τελεστούν, εξαιτίας της πανδημίας».

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει της εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ, του Φεστιβάλ εικαστικών Τεχνών, του θεατρικού δρώμενου Fringe, του Φεστιβάλ βιβλίου και του Royal Edingurgh Military Tatoo.

Οι εκδηλώσεις του όπως και η πολυχρωμία του το καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις στον κόσμο, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει 4,4 εκατομμύρια επισκέπτες και 25.000 καλλιτέχνες από 70 χώρες και πλέον.

Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως η ακύρωση του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου «μας ραγίζει την καρδιά, όμως είναι η σωστή απόφαση» κι υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα συνεργασθεί έτσι ώστε να επανέλθει με το γνωστό υψηλό του επίπεδο το 2021.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του, το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο γεγονός παγκοσμίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, των οποίων η φετινή διοργάνωση στο Τόκιο αναβλήθηκε για το 2021.

Η έναρξη του Φεστιβάλ χρονολογείται από το 1947, οπότε και δημιουργήθηκε με κεντρικό στόχο να ενώσει και να συμφιλιώσει λαούς κι έθνη μέσα από την τέχνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ