Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα στην Κινέτα μετά το προμελετημένο έγκλημα (pics) | 24 1 scaled

Του Φάνη Καραμπατσάκη

Κρανίου τόπο θυμίζει ακόμη και σήμερα η περιοχή της Κινέτας, ειδικά γύρω από το ρέμα της Πίκας που υπερχείλισε προκαλώντας τις τεράστιες καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα. Σε μία περίμετρο 500 μέτρων τα πάντα είναι ισοπεδωμένα.

Είναι καλυμμένα από τόνους λάσπης που δεν μπορούν να απομακρύνουν οι πυροσβέστες, αυτοκίνητα παραμένουν ακόμη αναποδογυρισμένα, άνθρωποι ψάχνουν τα πράγματά τους μέσα στη θάλασσα, ένα χιλιόμετρο μακριά… Κάτοικοι και καταστηματάρχες που μίλησαν στη «Βραδυνή της Κυριακής» έκαναν λόγο για ολική καταστροφή αλλά και για ένα προμελετημένο έγκλημα, με ευθύνη όσων δεν μερίμνησαν για τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα μετά τη φωτιά του 2018.

Όπου μάλιστα οι υπεύθυνοι… ανεύθυνοι επιχείρησαν να κάνουν κάτι, τοποθετώντας π.χ. κορμοδέματα, τα οποία στερέωσαν ελλιπώς ή καθόλου, με αποτέλεσμα να κατέβουν στο ρέμα, να το φράξουν και να βγουν όλα τα ορμητικά νερά στους δρόμους μαζί με τα ξύλα ως πολιορκητικοί κριοί! Κάτοικοι που μένουν για δεκαετίες μόνιμα στην Κινέτα, είδαν με δάκρυα στα μάτια τους κόπους μιας ζωής να τους παίρνει το ποτάμι, πολλοί είναι άστεγοι και διανυκτερεύουν προσωρινά σε συγγενείς, γείτονες και φίλους, ορισμένοι τραυματίστηκαν και βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι σκέφτονται πλέον να εγκαταλείψουν την περιοχή πιστεύοντας ότι δεν θα ορθοποδήσει.

Ήδη -λένε- τους είχαν ξεχάσει μετά τη φωτιά τον Ιούλιο του 2018, αλλά και την πρώτη -μικρότερης έκτασης- πλημμύρα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Παναγιώτης Μέλκης

Καταστράφηκε το μοναδικό ιατρείο

Λάσπη, μπάζα και κορμοί κατέστρεψαν το μοναδικό ιατρείο της Κινέτας, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού στη συμβολή με την οδό Δάφνης. Περίλυπος ο γιατρός Παναγιώτης Μέλκης μάς έδειξε τα διαλυμένα πιεσόμετρα, το μηχάνημα οξυγόνου, τον καρδιογράφο, άλλες συσκευές και πολλά συγγράμματα καλυμμένα από τις λάσπες. «Την τρίτη μέρα κατάφερα να μπω μέσα και να δω το μέγεθος της καταστροφής. Την πρώτη ήταν κλειστός τελείως ο δρόμος, τη δεύτερη δεν άνοιγαν οι πόρτες. Διαλύθηκαν τα έπιπλα, τα πάντα. Νοικιάζω εγώ τώρα τα συνεργεία για τον καθαρισμό μέσα στο κτίριο. Καταστράφηκε και το σπίτι μου από κάτω. Η συνολική ζημιά είναι πάνω από 100.000 ευρώ», λέει.

Δημήτρης Φαντάκης

«Βρήκα τα πράγματά μου 500 μέτρα μακριά»

Μεγάλη καταστροφή υπέστη το κομμωτήριο του κ. Φαντάκη, το οποίο διατηρεί από το 2004, μένοντας οικογενειακώς στον επάνω όροφο από το 1985. «Ξαφνικά είδαμε όγκους νερού που έφταναν τα 2,5 μέτρα. Ένα τσουνάμι μπήκε στο μαγαζί, τα πήρε όλα και τα πήγε στη θάλασσα, περίπου 500 μέτρα από εδώ. Εκεί βρήκαμε τον καυστήρα. Το πλυντήριο σε έναν γείτονα, και αλλού τα αμάξια μετά από μία ημέρα. Περιμέναμε πρόβλημα επειδή κάηκε όλο το βουνό, αλλά όχι αυτό. Από θαύμα δεν έχουμε νεκρούς, υπάρχουν πολλοί γείτονες στο νοσοκομείο. Ήρθαν περιφερειάρχης και δήμαρχος, είπαν ότι θα βοηθήσουν, ελπίζουμε να γίνει. Ακόμη δεν μας έχουν πει τον τρόπο, έχει γίνει απλά καταγραφή».

Περικλής Μαραγκός

«Σήκωσα την κατάκοιτη μάνα μου στα χέρια»

Την τελευταία στιγμή έσωσε τους γονείς του, 90 και 82 ετών, ο κ. Μαραγκός που έμενε μαζί τους, κοντά στο ρέμα. «Η μητέρα μου είναι κατάκοιτη», εξηγεί δείχνοντας το λασπωμένο αναπηρικό καροτσάκι έξω από το κατεστραμμένο σπίτι. «Ήταν η μοναδική κατοικία μας, εγώ με τον αδερφό μου μέναμε από πάνω και οι γονείς κάτω. Κατέβηκα και τους έβγαλα όταν το νερό έφτανε στον αστράγαλο. Λίγο μετά έφτασε τα 3 μέτρα. Πήρα τη μάνα μου αγκαλιά και την έβγαλα όπως – όπως. Ο πατέρας μου, αν και μεγαλύτερος ,περπατούσε λίγο. Τώρα νοσηλεύονται στο “Θριάσιο” με προβλήματα καρδιάς και νεφρού. Τα πάντα στο κάτω σπίτι έχουν καταστραφεί. Αν φύγουν τα μπάζα από μέσα, πιστεύω θα καταρρεύσει».

Κωνσταντίνα Μπάρδη

Πλένουν τα λασπωμένα ρούχα τους στη σκάφη

Να πλένει ρούχα μέσα σε μία σκάφη στην αυλή του πλημμυρισμένου σπιτιού της βρήκαμε την κ. Μπάρδη, στην οδό Ύδρας, που πραγματικά μοιάζει βομβαρδισμένη. «Μένω εδώ με το σύζυγό μου και τα δύο παιδιά μας. Όλα μας τα ρούχα ήταν στον κάτω όροφο και όλα βουτήχτηκαν στη λάσπη. Τρεις μέρες δεν έχουμε ρεύμα και νερό και αναγκαστικά πλένω κάποια ρούχα του άντρα μου στη σκάφη με νερό από τη δεξαμενή για να πάει στη δουλειά του. Είναι Τετάρτη, κι ακόμη μέσα το σπίτι έχει 60 πόντους λάσπη. Την ώρα της πλημμύρας τα παιδιά κοιμόντουσαν κάτω και παραλίγο να πνιγούν. Ορμητικά νερά τριών μέτρων έσπασαν πόρτες και πατζούρια, και κατέστρεψαν όλες τις συσκευές και τα αυτοκίνητά μας».

Στράτος Χούσος

Κολυμπούσε στο υπνοδωμάτιό του!

Με γλαφυρό τρόπο ο κ. Χούσος περιέγραψε στη «Βραδυνή της Κυριακής» πώς σώθηκε ο παππούς του όταν πλημμύρισε το δωμάτιο στο οποίο κοιμόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το νερό είχε φτάσει μέχρι το ταβάνι και ο 90χρονος ουσιαστικά κολυμπούσε για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να βρει διέξοδο. «Τα νερά τον σήκωσαν, τον πήγαν στο ταβάνι και ο παππούς κολυμπούσε μέσα στο σπίτι. Έχασε για λίγο τις αισθήσεις του, τελικά επανήλθε και όπως έπλεε, ευτυχώς πιάστηκε από μια κουπαστή και σιγά σιγά ανέβηκε και βγήκε. Χτύπησε την πόρτα της θείας μου που μένει από πάνω και μπήκε σε άθλια κατάσταση», δηλώνει ο κ. Χούσος δείχνοντας και τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το κατάστημά του, πάνω από το σπίτι του ηλικιωμένου.

Φαίη Λιακάκη

«Από πού πήραν τα διπλώματα;»

«Καταστράφηκαν το αυτοκίνητό μου, η μοτοσυκλέτα μου, η αυλή μου. Γείτονές μου τραυματίστηκαν, ζώα πνίγηκαν», δηλώνει η κ. Λιακάκη που μένει 18 χρόνια στην Κινέτα. «Ό,τι ζήσαμε εδώ δεν το έχουμε δει ούτε σε ταινία. Άνθρωποι που έχουν σπουδάσει και πληρώνονται για να κάνουν μελέτες, απορώ πώς σκέφτηκαν να αφήσουν τους κορμούς στις όχθες ποταμών, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο ρέμα και στους δρόμους διαλύοντας τα σπίτια μας και τα οχήματά μας. Ποιος έδωσε διπλώματα σε αυτούς τους ανθρώπους και ποιος τους πληρώνει; Οι μισοί δεν ήξεραν ότι οι κορμοί με τη βροχή θα έρθουν κάτω και οι άλλοι μισοί το ήξεραν και τους έβαλαν εκεί».

Κωνσταντίνος Λαζαρόπουλος

«Τι θα γίνει αν ξαναβρέξει;»

Δύο καταστήματα που καταστράφηκαν είχε ο κ. Λαζαρόπουλος. Μια καφετέρια κι ένα φανοποιείο. «Ποιος μας εγγυάται τι θα γίνει αν βρέξει αύριο ή μεθαύριο;», αναρωτιέται διαρκώς. «Η μεγάλη ζημιά έγινε από τα ξύλα που δεν έδεσαν όταν επιχείρησαν να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα. Έτσι, όλα αυτά τα ξύλα έφραξαν τη γέφυρα και ξεχείλισε, έσπασαν όλες τις μάντρες και μπήκαν τόνοι νερών, λάσπες και μπάζα μέσα σε σπίτια και καταστήματα», τονίζει και αυτός. « Όλος ο εξοπλισμός μου καταστράφηκε, τον πέταξα και, δυστυχώς, μόλις έμαθα ότι μπορεί να μην αποζημιωθώ γιατί έπρεπε να υπάρχει. Ό,τι εργασίες κάνω εδώ τώρα, τις πληρώνω. Οι εργασίες της Περιφέρειας είναι μόνο για τους εξωτερικούς χώρους».

Ελένη Μωυσιάδου

«Τι θα πρωτοδιορθώσω με 5.000 ευρώ;»

Βουτηγμένη στις λάσπες βρήκαμε την κ. Μωυσιάδου να κοιτά το μισοκατεστραμμένο σπίτι της. «Το είχα φτιάξει για μόνιμη κατοικία, μετά λόγω δουλειάς πήγα στα Μέγαρα, αλλά έρχομαι τακτικά. Πλημμύρισε το ημιυπόγειο και το υπόγειο. Τρία μέτρα νερό. Οι πόρτες δεν ανοίγουν, έχουν μπάζα από πίσω. Η Πυροσβεστική δεν μπορεί να τραβήξει νερό γιατί έχει γίνει λάσπη και πρέπει, λένε, να φωνάξω εταιρία εκκενώσεων βόθρων. Ποιος θα μου τα πληρώσει αυτά; Ποιος θα μου αποζημιώσει όλες μου τις συσκευές που καταστράφηκαν; Τα ρούχα μου; Το σπίτι κάτω θέλει χτίσιμο και βάψιμο. Άκουσα ότι θα δώσουν 5.000 ευρώ. Τόσο έκανε μόνο ένας πίνακας που κληρονόμησα από τη συγχωρεμένη τη μάνα μου και καταστράφηκε κάτω».

Πάτερ Μακάριος

«Ο κόσμος θέλει να φύγει από την Κινέτα»

Ο εφημέριος στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Κινέτα, προσφέρει συσσίτια σε τουλάχιστον 100 πλημμυροπαθείς και στους πυροσβέστες που πηγαίνουν για βοήθεια. «Ήταν πάρα πολύ βίαιη η βροχή, αλλά το μεγάλο πρόβλημα το δημιούργησαν τα κορμοδέματα», δηλώνει και αυτός στη «ΒτΚ». «Υποτίθεται τα έβαλαν για προστασία και τελικά μας κατέστρεψαν. Η Κινέτα θα αργήσει πολύ να ορθοποδήσει, πολλοί κάτοικοι μου λένε ότι θα τα παρατήσουν και θα φύγουν. Προσπαθώ να τους πείσω να μείνουν εδώ και να παλέψουμε μαζί να ξαναστήσουμε την πόλη. Έχουν τραυματιστεί πάνω από 10 άτομα. Το ξημέρωμα της καταιγίδας βρήκα και φιλοξένησα δύο ηλικιωμένους με πρόβλημα υγείας, μέχρι να προσεγγίσει το πρωί το ασθενοφόρο».

Θεόδωρος Πατεράκης

«Υποβαθμίστηκε πλήρως η περιοχή»

Τριάντα χρόνια μένει στην Κινέτα ο κ. Πατεράκης και κοιτάει πλέον την περιοχή του περίλυπος. «Όσα βλέπω από τη Δευτέρα είναι τραγικά. Η πλήρης καταστροφή και η πλήρης υποβάθμιση. Δεν μας έφτανε η φωτιά και η πρώτη πλημμύρα, είχαμε κι αυτό τώρα. Από το 1988 που μένω εδώ, μία φορά πλημμύρισε το ποτάμι, πριν από 30 χρόνια. Και μία λίγο πέρσι μετά τη φωτιά. Έπρεπε να μεριμνήσουν μετά τη φωτιά του 2018. Αντ’ αυτού, πήγαν κι έβαλαν τους κορμούς χωρίς να τους στερεώσουν κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Εδώ που μένω ήμουν βέβαιος ότι ποτέ, μα ποτέ δεν θα έφτανε νερό. Βρίσκομαι ένα μέτρο από το δρόμο και είχα δίπλα και το ποτάμι που τραβούσε τα νερά. Κι όμως πλημμύρισα».

Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα στην Κινέτα μετά το προμελετημένο έγκλημα (pics) | 24 2
Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα στην Κινέτα μετά το προμελετημένο έγκλημα (pics) | 24 3
Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα στην Κινέτα μετά το προμελετημένο έγκλημα (pics) | 24 4
Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα στην Κινέτα μετά το προμελετημένο έγκλημα (pics) | 24 5
Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα στην Κινέτα μετά το προμελετημένο έγκλημα (pics) | 24 7
Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα στην Κινέτα μετά το προμελετημένο έγκλημα (pics) | 24 8
Τι άφησε πίσω της η μεγάλη πλημμύρα στην Κινέτα μετά το προμελετημένο έγκλημα (pics) | 24 10

Από Έντυπη Έκδοση