Με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Όπως αναφέρει, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μία σειρά ζητημάτων και εξετάστηκαν ουσιαστικοί τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της ρωσο-ελληνικής αλληλεπίδρασης σε διάφορους τομείς.

Συζητήθηκε, επίσης, διεξοδικά η κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Επ’ αυτού υπογραμμίστηκε η εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε δε η σημασία της διατήρησής της ως κοινής ιδιοκτησίας του ανθρώπινου είδους και ως συμβόλου ειρήνης και αρμονίας.

Εξετάστηκαν επίσης ορισμένα ζητήματα της περιφερειακής ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για το 2021, στο πλαίσιο της επερχόμενης γιορτής στην Ελλάδα για τη 200ης επέτειο από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη να ενταθεί το έργο της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας με έμφαση στην επέκταση του νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επαφές τους.