Είναι από τους πιο ισχυρούς μετασεισμούς που έχουν συμβεί δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, για τον μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στην περιοχή της Ελασσόνα, τονίζοντας όμως ότι είναι μέσα στον σεισμογόνο όγκο.

Ανέφερε ότι έχει ίδιο επίκεντρο με τον χτεσινό σεισμό, ανάμεσα σε Μεσοχωρι και Δαμασι και επισήμανε ότι παρότι χτες έγιναν ισχυροί μετασεισμοί 5, 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, ο σημερινός μετασεισμός δείχνει ότι δεν θα σημειωθεί άλλος μεγαλύτερος καθώς οι μεγάλοι μετασεισμοί βοηθούν στην εκτόνωση του φαινομένου. 

Ο ίδιος μελετά τα ρήγματα της συγκεκριμένης περιοχής από το 1988, ενώ θα μεταβεί αύριο στην περιοχή για περαιτέρω έρευνα ειδικά όσον αφορά τυχόν ενεργοποιήσει παρακείμενων ρηγμάτων.

Τέλος συνέστησε στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μετά τη δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη και είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος μόλις 7,8 χιλιόμετρα.

Λέκκας: Ήταν έκπληξη ο νέος σεισμός στην Ελασσόνα, ενεργοποιήθηκε άγνωστος κλάδος του ρήγματος

Για το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου αναφέρθηκε μέσω συνέντευξής του στην ΕΡΤ1 ο Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, «ήταν μια έκπληξη για εμάς».

Όπως είπε, το επίκεντρο του σεισμού ήταν βόρεια από το επίκεντρο της χθεσινής δόνησης των 6 βαθμών Ρίχτερ. «Ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου. Έχουμε να κάνουμε με καινούριο κλάδο, που ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές».

«Ουσιαστικά πρόκειται για νέο ρήγμα», είπε ο κ. Λέκκας, ωστόσο σημείωσε πως «μπορεί να χαρκατηριστεί μετασεισμός».

Όπως είπε, «μεγάλο πρόβλημα είναι η πόλη της Λάρισας», στην οποία οι κάτοικοι «έχουν βγει από τα σπίτια τους». Ωστόσο, τόνισε πως το θετικό είναι πως το επίκεντρο «απομακρύνεται από την πόλη της Λάρισας».

Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής, είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.