Ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που όπως καταδεικνύουν και τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Συγκεκριμένα, μέσα σε σχεδόν ενάμιση μήνα (από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου), εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 242 μεταλλάξεις του κορονοϊού. 

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ εντοπίστηκε και μία μετάλλαξη από την Ουγκάντα («Lineage A.23.1/Uganda»), στην περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει στην Ουγκάντα και εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει πολλά γνωστά σχετικά με αυτό το νεοεμφανιζόμενο στέλεχος, αλλά έχει εντοπιστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου – και τώρα και στην Ελλάδα. 

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αναφορά στην ύπαρξη της συγκεκριμένης μετάλλαξης έγινε σε ιατρική προδημοσίευση στο medRxiv, κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, ούτε υπάρχει δημοσίευση σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, και επομένως υπάρχουν πολλά σημεία που δεν έχουν εξακριβωθεί σε σχέση με το στέλεχος από την Ουγκάντα. 

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται ότι αποτελεί κυρίαρχο στέλεχος στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα. 

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστές οι κλινικές επιδράσεις της μετάλλαξης, αλλά κρίνεται σημαντική η παρακολούθησή της.

Πάνω από 4.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Οι μεταλλάξεις, αν και αποτελούν φυσιολογική εξέλιξη του ιού, προβληματίζουν τους επιστήμονες, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους, καθώς βασικός φόβος είναι να κυριαρχήσουν και να δημιουργήσουν, επί της ουσίας, το τρίτο κύμα της πανδημίας. 

Στις νέες μεταλλάξεις που έχουν ανιχνευθεί σε ολόκληρο τον κόσμο αναφέρθηκε, πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο AFP, και αρμόδιος επιστήμος από το Ινστιτούτο Παστέρ στη Γαλλία.

«Οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα μας πουν εάν (σ.σ. οι νέες μεταλλάξεις πέρα από τις γνωστές, της Βρετανίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας) ανήκουν στην ανησυχητική κατηγορία μεταλλάξεων που εξαπλώνονται ταχέως, ή θα παραμείνουν ως μεταλλάξεις που κυκλοφορούν με αδύναμο ρυθμό» επεσήμανε ο Ετιέν Σιμόν – Λοριέρ. 

Σύμφωνα με το AFP, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί, ξεπερνούν τις 4.000, μεταξύ των οποίων και μία μετάλλαξη από τη Φινλανδία, την Καλιφόρνια, αλλά και την Ουγκάντα.