Τι περιλαμβάνει το νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης που ανακοινώνεται σήμερα | metra stirixis2 scaled

Η κυβέρνηση δίνει σήμα πρόσθετης στήριξης για όσο διαρκούν οι κρίσεις

Ανοίγει περαιτέρω η «ομπρέλα προστασίας» απέναντι στη «δίδυμη κρίση», υγειονομική και ενεργειακ , με την αγορά να περιμένει σήμερα, Παρασκευή την εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ενεργειακό πακέτο ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο, η κυβέρνηση δίνει σήμα πρόσθετης στήριξης για όσο διαρκούν οι κρίσεις.

Ωστόσο, δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση η επανάληψη των περσινών πακέτων με οριζόντιο χαρακτήρα, ενώ έχει προαναγγελθεί στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού σε όσους κλάδους καταγραφεί μείωση τζίρου λόγω του Covid.

Με βασικό «κορμό» την επίσπευση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, από 1η Μαϊου στα 700 ευρώ, σειρά έχει η δυνατότητα και νέων  επιχειρήσεων που έχουν πλήττονται από την Όμικρον να εντάξουν σε καθεστώς αναστολής  τους εργαζομένους τους με το επίδομα των 534 ευρώ.

«Επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Αύριο (σ.σ. σήμερα) τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Alpha, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι από σήμερα και μέχρι 31 Ιανουαρίου στους λίγους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας για το 100% των εργαζομένων, θα προστεθούν θέατρα και παιδότοποι, ενώ για την ίδια περίοδο (14/1-31/1/2022) θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας το 25% των εργαζομένων τους επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, γυμναστήρια και ξενοδοχεία.

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, θα ανακοινωθούν:

-Ένταξη περισσότερων ΚΑΔ, από τους κλάδους ψυχαγωγίας και πολιτισμού που επλήγησαν από τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις της εστίασης και άλλων κλάδων θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή περίπου το 25% των εργαζόμενων τους για διάστημα δύο εβδομάδων, από αύριο και έως το τέλος του μήνα. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία της αποζημίωσης των 534 ευρώ για το διάστημα που θα ανασταλεί η σύμβαση τους.

-Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ρυθμισμένων ή νέων ασφαλιστικών που έχουν προθεσμία πληρωμή το τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί παράταση για την ένταξη στην ρύθμιση χρεών για κορονοχρέη.

Επίσης, θα ανακοινωθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοϊό. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα.

Τέλος, επί τάπητος έχει πέσει και η διαγραφή των χρεώσεων ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε πάγωμα των συγκεκριμένων χρεώσεων για τις επιχειρήσεις για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου και οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται διαγραφή των χρεώσεων συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ.