Τι κάνει κάποιον να ξεχωρίζει στο φλερτ; Παρότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για δύο, το φλερτ εμπεριέχει πολλά αντίθετα χαρακτηριστικά που ένας δεξιοτέχνης του είδους οφείλει και να ξέρει και να χειρίζεται αποτελεσματικά.

Το καλό φλερτ είναι ένα μείγμα από ειλικρίνεια και αθωότητα, πασπαλισμένο με ολίγη εξαπάτηση, που συνήθως προσφέρεται με τη μορφή της κολακείας. Ο πραγματικά καλός παίκτης του φλερτ ενδιαφέρεται για όσα έχει να του πει ο συνομιλητής του, ενώ ταυτόχρονα δεν τον παίρνει απόλυτα στα σοβαρά, διατηρώντας όλη την ώρα την αυτοπεποίθηση του στα ύψη. Με απλά λόγια επιτυχημένος στο φλερτ είναι αυτός που έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Παρότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα για επιτυχηένο φλερτ, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός καλού αποτελέσματος. Ο Μενέλαος Αποστόλου και ο Χριστόφορος Χριστοφόρου (The art of flirting: What are the traits that make it effective? Personality and Individual Differences, 2020) αναγνωρίζουν τις εξής 9 κατηγορίες χαρακτηριστικών που εξασφαλίζουν το καλό φλερτ:

  • Η μη λεκτική συμπεριφορά που περιλαμβάνει τη σωστή ποσότητα επαφής με τα μάτια, μια ωραία μυρωδιά σώματος και ένα φωτεινό χαμόγελο
  • Η εξυπνάδα που εκφράζεται μέσω του χιούμορ, της καλλιέργειας και μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης για δύο
  • Μια ευγενική προσέγγιση που περιλαμβάνει σεβασμό, ωριμότητα και ευγενική συμπεριφορά
  • Η θετική στάση απέναντι στα πράγματα μαζί με μια ζεστή συμπεριφορά και διάθεση να περάσουν και οι δύο καλά.
  • Η ρομαντική πρόθεση που συνδέεται με τρυφερότητα και ευγένεια
  • Το κουράγιο και η αποφασιστικότητα που συνοδεύεται από αυτοπεποίθηση και επιμονή
  • Οι κοινές αξίες και τα ενδιαφέροντα που διασφαλίζουν τον καλό διάλογο
  • Η γοητεία του μυστηρίου που εξασφαλίζει τη συνέχιση της επαφής

Σαφώς και διαφορετικά προσεγγίζουν το φλερτ οι άνδρες από τις γυναίκες, καθώς για τους πρώτους η όλη διαδικασία έχει πιο έντονο σεξουαλικό χαρακτήρα, ενώ για τις γυναίκες το χαμόγελο, η επαφή με τα μάτια και το άγγιγμα είναι αυτά που κερδίζουν αμέσως την προσοχή τους. Το μυστήριο είναι αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού, αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φλερτ πρέπει να έχει καλές προθέσεις…

Πηγή: psychologytoday.com