Social

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην μας «πνίξει» το άγχος;

4 τρόποι για να ανακουφιστείς από το άγχος

stress

Το άγχος είναι ένα χαρακτηριστικό που διακατέχει σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις προκύπτει και χωρίς λόγο, κάνοντας τους περισσότερους από εμάς να αδυνατούμε να το αντιμετωπίσουμε, αφού μας καταβάλει ιδιαιτέρως έντονα.

Και ενώ οι αιτίες που προκαλούν στρες μπορεί μερικές φορές να φαίνονται ασήμαντες, οι επιπτώσεις που έχει το άγχος στο σώμα σου δεν είναι. Το άγχος μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, άρρωστη ή ακόμη και να πονάς.

Γι' αυτούς τους λόγους λοιπόν είναι απαραίτητη η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης για να μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά με αυτό. Αυτά είναι τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να μην σε καταπιεί αυτή η αδυναμία του χαρακτήρα σου.

1. Φτιάξε μια λίστα με πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων

Δείχνοντας ευγνωμοσύνη για τα μικρότερα πράγματα, όπως ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να ανυψώσει το πνεύμα σου και να μειώσει το άγχος. Εάν είναι δυνατόν, ξεκίνα ένα καθημερινό ημερολόγιο όπου θα γράφεις τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων μέσα στη μέρα, μετατρέποντας τη συνήθεια για την ανακούφιση από το άγχος σε ρουτίνα.

2. Ξεκουράσου λιγάκι

Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως ο ύπνος είναι μια υπερδύναμη. Σύμφωνα με μια από τις μελέτες που έχουν γίνει για τον ύπνο που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Nature Reviews Neuroscience, εκείνοι που στερούνται ύπνο ήταν πιο αντιδραστικοί σε συναισθηματικά αρνητικά ερεθίσματα, από εκείνους με σωστή νυχτερινή ανάπαυση. Εάν αισθάνεσαι περισσότερο άγχος από το συνηθισμένο, εκτίμησε την ξεκούραση της προηγούμενης νύχτας και προσπάθησε να πέσεις για ύπνο λίγο νωρίτερα, ή πάρε έναν μεσημεριανό υπνάκο για να ανανεώσεις τον εγκέφαλό σου.

3. Παίξε με το κατοικίδιό σου

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, το να έχεις απλά ένα κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης και μια έρευνα του 2016 για 2.000 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Ανθρώπινα Ζώα (HABRI) αποκάλυψε ότι το 74% από αυτούς παρουσίασαν βελτιώσεις στην ψυχική υγεία από την κατοχή ενός κατοικίδιο ζώου. Το να έχεις κατοικίδιο είναι μια μορφή θεραπείας, ενώ βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους. Σύμφωνα με τη Sandra Baker, PhD, διευθύντρια του Κέντρου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Ζώου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, η παρέα με ένα σκύλο μετά από ένα αγχωτικό συμβάν μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης και πιθανώς μειώνει τον αντίκτυπο της εκδήλωσης.

4. Πέρνα λίγο χρόνο στη φύση

Το να ξοδεύεις χρόνο στη φύση επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα άγχους. Σύμφωνα με μια μελέτη στο International Journal of Environmental Health Research, ακόμη και 20 λεπτά σε ένα πάρκο κάνει καλό στην ευημερία μας. Σύμφωνα με την ερευνητική ψυχολόγο Kelly McGonigal, PhD, συγγραφέας του The Joy of Movement, η ενσωμάτωση μιας μικρής βόλτας στη φύση κάθε μέρα είναι ευεργετική για τη διαχείριση των επιπέδων άγχους. Ανάλογα με το πώς κρατάς τις κοινωνικές αποστάσεις το να πηγαίνεις σε ένα πάρκο κάθε μέρα μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά ακόμη και μια μικρή καθημερινή βόλτα έξω θα αρκούσε και θα σε βοηθούσε να καθαρίσεις το κεφάλι σου.

Δείτε επίσης