Τί σημαίνει η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ | israel kiriakos

Στρατηγικής σημασίας η πρώτη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ μετά την αλλαγή «σκυτάλης» στο Ισραήλ

Της Ειρήνης Μπέλλα

Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής  Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Στις 11.15 π.μ. θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νάφταλι Μπένετ, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί ο στρατηγικός και αυτοτελής χαρακτήρας των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και να ενισχυθεί η συνεργασία σε τομείς, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ και τις πρώτες του επαφές τόσο με τον Μπένετ όσο και με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ισραηλινή πλευρά στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην τριμερή συνεργασία και με την συμμετοχή της Κύπρου, είναι το γεγονός ότι παρόλο που το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο θα πραγματοποιηθούν με προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στις 12.30 μ.μ. οι τρεις ηγέτες, Κ. Μητσοτάκης, Ν. Αναστασιάδης και Ν. Μπένετ θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει η Τριμερής συνάντηση Κορυφής

Η Τριμερής θα αποτελέσει ευκαιρία για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και για διερεύνηση περαιτέρω τομέων συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών. Κατά την Τριμερή οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα αφορά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 3μ.μ. ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ