Tην αναβάθμιση και διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα από τη Σούδα ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, Αναμένεται και η δημιουργία δεύτερου ναύσταθμου στη Σούδα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος «εάν η χώρα θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει όπως έχει το ναύσταθμο της Σαλαμίνας να κάνει το ίδιο και στην Κρήτη, στη Σούδα. Έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, προβλέπονται και κονδύλια για αναβάθμιση υποδομών στη Σούδα για να μετατραπεί σε μόνιμο ναύσταθμο».

Αλλά και στην κοινή διακήρυξη των δύο χωρών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, επεκτείνοντας και εμβάθυνση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών»

Αυτό όμως που διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, από την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν πηγαίνει στην Τουρκία, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες επισκέφτηκε την Κύπρο είναι το εξής: «Αναδεικνύει μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις».

Προσωπική σχέση Πομπέο – Μητσοτάκη

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι φιλοξενήθηκε χθες βράδυ και διέμεινε στην εξοχική κατοικία του έλληνα πρωθυπουργού. Όπως ανέφερε και το ρεπορτάζ της «Βραδυνης της Κυριακής» ο πρωθυπουργός διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον κ. Πομπέο από πέρυσι τον Οκτωβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν περάσει αρκετές ωρες μαζί περαν του επίσημου προγράμματος. Εκτοτε μιλούν τακτικά και είχε συνομιλήσει μαζί του και κατά τις πρώτες μέρες της κρίση με το Oruc Reis,όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.

Πάντως σε επίπεδο διπλωματίας η κυβέρνηση, η κυβέρνηση κινείται με δυο δεδομένα. Την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών για ολική επαναφορά στην ανατολική Μεσόγειο όπου τα τελευταία χρόνια

δεν δινόταν ιδιαίτερη βαρύτητα – και δεύτερον στην βούλησή τους να αναβαθμιστεί η Σούδα, καταλαμβάνοντας την κορυφή της αμυντικής τους αρχιτεκτονικής στην περιοχή.

Είναι σημαντικό επίσης ότι στην κοινή δήλωση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, του κ. Δενδια και του κ. Πομπέο ότι επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες). Ακόμη ότι καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού και εκφράζουν τη βούληση να ενταχθεί στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο η συζήτηση για αμοιβαία υποστήριξή τους στον Διασυνδετήριο Αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, το έργο πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση του υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της Καβάλας, το έργο Διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed.Χαιρέτησαν την επίσημη καθιέρωση του Φόρουμ Αερίου EastMed στις 22 Σεπτεμβρίου ως περιφερειακού οργανισμού.

Υπογράμμισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total and Hellenic Petroleum σε υπεράκτια εξερευνητικά τεμάχια ανοικτά των της Κρήτης, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.