Υγειονομικός από την Αλάσκα ο οποίος έλαβε το εμβόλιο της Pfizer χθες Τρίτη, νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο του Τζούνο, της πρωτεύουσας της πολιτείας, καθώς εμφάνισε σοβαρή αλλεργική κρίση.

Η εργαζόμενη αισθάνθηκε έξαψη και πήρε ένα αντιισταμινικό περίπου 10 λεπτά μετά τη λήψη του εμβολίου, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές. 

«Ένιωσε δύσπνοια και μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», δήλωσε η Δρ Λίντι Τζόουνς, διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Μπάρλετ», σύμφωνα με τους Anchorage Daily News.

Mπαίνοντας στο δωμάτιο που έγινε ο εμβολιασμός, η Δρ Τζόουνς είδε την υγειονομικό να έχει βγάλει ένα μεγάλο κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπό της ενώ είχε και αυξημένο καρδιακό παλμό. Αμέσως ξεκίνησε την θεραπεία για αναφυλαξία με επινεφρίνη και αντιισταμινικά, στα οποία η ασθενής φάνηκε να ανταποκρίνεται θετικά.

Αλλά τα συμπτώματά της άρχισαν να εμφανίζονται ξανά, και έτσι έλαβε θεραπεία με περισσότερη επινεφρίνη καθώς και στεροειδή. Όταν επιχειρήθηκε η προσπάθεια για απογαλακτισμό της επινεφρίνης, τα συμπτώματά της επανεμφανίστηκαν για ακόμα μια φορά, και «για αυτόν τον λόγο έκρινα πως πρέπει για απόψε τουλάχιστον να μπει στην ΜΕΘ. Η κατάσταση της είναι σταθερή», συμπλήρωσε η Δρ Τζόουνς.

«Ήταν ενθουσιασμένη που θα έκανε το εμβόλιο αλλά και για τα οφέλη που θα της έδινε στο μέλλον όλη αυτή η διαδικασία. Μας ενθάρρυνε να μη διστάσουμε να το κάνουμε», συμπλήρωσε η Τζόουνς.

Η εργαζόμενη δεν είχε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων και δεν ήταν μέχρι χθες αλλεργική σε οποιοδήποτε εμβόλιο.

Στο νοσοκομείο «Μπάρλετ», οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν την Τρίτη και μέχρι στιγμής περίπου 100 εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την Κάθριν Μπάουσλερ, εκπρόσωπο του νοσοκομείου.

Το σχόλιο της Pfizer για το περιστατικό

Η Pfizer από την πλευρά της, με δήλωση μέσω εκπροσώπου της στον ηλεκτρονικό  «The Independent», σχολίασε: «Δεν έχουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες της έκθεσης από την Αλάσκα, σχετικά με μια πιθανή σοβαρή αλλεργική αντίδραση, αλλά συνεργαζόμαστε ενεργά με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για την αξιολόγηση του περιστατικού. Θα παρακολουθούμε στενά όλες τις αναφορές που υποδηλώνουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό και θα ενημερώνουμε τακτικά τον κόσμο«.

Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι το εμβόλιο συνοδεύεται από μια «σαφή προειδοποίηση» ότι «η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και επίβλεψη θα πρέπει να είναι πάντοτε άμεσα διαθέσιμη σε περίπτωση σπάνιου αναφυλακτικού συμβάντος μετά τη χορήγηση του εμβολίου». 

Οι φόβοι για πιθανή αλλεργική αντίδραση που θα μπορούσαν να βιώσουν κάποιοι μετά από το εμβόλιο της Pfizer, ξεκίνησαν μετά από αναφορές της προηγούμενης εβδομάδας, όπου δύο άνθρωποι υπέστησαν αλλεργικό σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.