Στον απόηχο της συμφωνίας των Βρυξελλών στο ΝΑΤΟ όπου Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν-ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος της Αθήνας-  στην δημιουργία ενός μηχανισμού αποτροπής κρίσεων, ο επικεφαλής ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας Γιενς Στόλτεμπεργκ συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έρχεται από την Άγκυρα όπου άκουσε τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επαναλαμβάνουν τις προκλητικές τους απαιτήσεις, την ώρα που η Τουρκία υπονομεύει ανοιχτά τη συνοχή της Συμμαχίας με την προσέγγισή της με τη Μόσχα και την αγορά και ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων S-400. Και τους άκουσε χωρίς να αρθρώσει ούτε μια λέξη, πέρα από τις συμβατικές προτροπές για προσέγγιση και εξεύρεση λύσης μεταξύ των δυο χωρών.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός προέταξε τις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε ότι η χώρα μας επιθυμεί επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και να επισήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, σε περίπτωση που η Τουρκία δείξει ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες. Επίσης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους S-400. Όπως είπε, «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο».

Την ώρα όμως που ο Στόλτεμπεργκ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, (η οποία είναι ετεροβαρής κατά της χώρα μας, όπως πιστεύουν ανώτατοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στις συνομιλίες και αποτιμούν σε βάθος χρόνου τη στάση του ΝΑΤΟ έναντι Ελλάδος και Τουρκίας σε περιόδους κρίσεων) η Άγκυρα συνεχίζει να προβάλλει το επιθετικό της πρόσωπο.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες που το ερευνητικό πλοίο Orus Reis απέπλευσε από την ανατολική Μεσόγειο για να επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας. Όμως όπως μεταδίδουν καλά πληροφορημένες πηγές από την Τουρκία, το ερευνητικό πλοίο αγκυροβόλησε τη νύχτα στην Αττάλεια και φέρεται να ετοιμάζεται για νέα αποστολή. Αυτό επισημαίνει η εφημερίδα Γενί Σαφάκ που εκφράζει απολύτως το καθεστώς Ερντογάν, και σημειώνει ότι η Τουρκία αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις δύο NAVTEX της Ελλάδας ανοιχτά της Κρήτης.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα εξέδωσε δύο αντι- NAVTEX και παράλληλα μετακίνησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, που βρίσκονταν για συντήρηση στο λιμάνι της Αττάλειας, στα ανοιχτά. «Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας για ανεφοδιασμό και συντήρηση, απέπλευσε από το λιμάνι και αγκυροβόλησε από την Αττάλεια τη νύχτα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στα τουρκικά ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και σημειώνουν ότι η Αθήνα κλιμακώνει την ένταση.

Συμπληρώνουν μάλιστα ότι αυτό γίνεται την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διερευνητικών επαφών και εκτιμούν ότι τέτοιες κινήσεις κλιμακώνουν την ένταση και δε θα λύσουν τα προβλήματα.

Τι είναι αυτό που κάνει την Τουρκία να μιλά για “πρόκληση από την Αθήνα;”

Απλούστατα το Πολεμικό Ναυτικό, ξεκίνησε την άσκηση «ΛΟΓΧΗ» όπου οι μάχιμες μονάδες του Στόλου βάζουν ρότα εκτός από το Μυρτώο πέλαγος και νότια από την Κρήτη, ενώ κατά τη διάρκεια της άσκησης θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr και αντιαεροπορικές βολές κατά ιπτάμενων στόχων.

Στην άσκηση μετέχουν πυραυλάκατοι υποβρύχια, και φρεγάτες, όπως επίσης και ελικόπτερα S-70 & Augusta Bell 212, P-3B ORION. Μετέχουν ακόμη και κανονιοφόροι, καθώς και πλοία γενικής υποστήριξης. Επίσης ολοκληρώθηκε άσκηση “Περισκόπιο” των υποβρυχίων όπου έγινε για άλλη μια φορά βολή τορπίλης γυμνασίων “κατά στόχου επιφανείας από το υποβρύχιο 209, «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ» όπως σημειώνουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού.