Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα παραστεί σε Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνουν οι ΗΠΑ την Πέμπτη (22/04) μετά από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από την έλευση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες να συμμετάσχουν στη διήμερη εικονική διάσκεψη κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, από την στιγμή που επανάφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συμφωνία του Παρισίου του 2015 η οποία αφορά τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Ο πρόεδρος Σι θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής μέσω βίντεο και θα δώσει μια ”σημαντική” ομιλία», δήλωσε η Χουα Τσιουνίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σε δήλωση της την Τετάρτη.

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ για κοινή δράση κατά της κλιματικής αλλαγής
Συνεργασία παρά τις εντάσεις

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστημα συγκρούονται διαρκώς για μια σειρά θεμάτων, από φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έως την οικονομική επιρροή της Κίνας έναντι άλλων εθνών.

Στην Αλάσκα τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τις πρώτες προσωπικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου, οι οποίες όμως μέσω έντασης και αντεγκλήσεων, δεν κατέληξαν πουθενά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι ταξίδεψε στη Σαγκάη για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στην πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού της διοίκησης Μπάιντεν στην Κίνα. Και οι δύο συμφώνησαν σε συγκεκριμένες δράσεις «μέσα στη δεκαετία του 2020» για τη μείωση των εκπομπών.

Οι συνομιλίες σηματοδότησαν επίσης την επανάληψη του διαλόγου για το κλίμα που σταμάτησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποχώρησε από τη συμφωνία του Παρισιού.