Αξιολόγηση των νέων δεδομένων μετά την έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα θα γίνει σήμερα το πρωί στις 09.30 σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα γίνεται πλέον τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, για όλο τον Αύγουστο, κατά πληροφορίες.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι να «περάσει» στην κοινή γνώμη ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγονται οι συνωστισμοί.

Για το λόγο αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ενημέρωση αλλά και στους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων, ώστε να αποτραπεί ο εφησυχασμός.

Τα δεδομένα της πορείας του κορωνοϊού θα αξιολογούνται συνεχώς ώστε να λαμβάνονται αναλόγως και αποφάσεις για τη λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του vradini.gr βρισκόμαστεε πολύ κοντά αυτή την ώρα σε κεντρικές αποφάσεις για το φρενάρισμα μετάδοσης της νόσου, καθώς ο αριθμός των 110 κρουσμάτων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας. Το vradini. gr αποκαλύπτει τις σκέψεις που κυριαρχούν στα γραφεία που θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Συνοπτικά η κατάσταση έχει ως εξής. Καταρχάς, υπάρχει σαφής έξαρση του ιού η οποία παρατηρείται διεθνώς, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τη Ν.Αμερικη, την Ινδία, το Ισραήλ κλπ. Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα υπάρχει σαφής διασπορά στον πληθυσμό, διότι έχει μετατοπιστεί στις νεότερες ηλικίες. Αρκετοί εξ αυτών είναι ασυμπτωματικοί και άρα ιδιαίτερα επικίνδυνοι στη μετάδοσή του. Αυτή η συνθήκη δεν πιέζει αυτή την κατηγορία των νέων να είναι εγκρατείς και προσεκτικοί. Είναι θετικό πάντως ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες κατά τεκμήριο προσέχουν περισσότερο, συνεπώς είναι σχετικά προστατευμένες.

Αυτή την ώρα ο δείκτης “r” είναι μεταξύ 0,4 και 0,5, όμως ξεκίνησε την 1 Ιουνίου από 0,19%. Κατά συνέπεια είναι αναπόφευκτο για την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εντατικοποίηση των μέτρων, πάντοτε ωστόσο με δεδομένη την αποφυγή του γενικού lockdown. Δεν υπάρχει καν σκέψη για κάτι τέτοιο με τα υφιστάμενα δεδομένα, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία και όπου χρειαστεί.

Ασφαλώς μπορεί να υιοθετηθούν κάποιοι περιορισμοί κυκλοφορίας, με χρήση sms, πάνω από ένα όριο ηλικίας (64, 65, ή 66 δεν έχει αποφασιστεί ακόμη). Η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους για όλους και στα γραφεία. Εφόσον συνεχιστεί η τάση που παρατηρείται σήμερα, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι με υποκείμενα θέματα υγείας θα τίθενται σε υποχρεωτική άδεια, ή καθεστώς τηλεργασίας. Στα σχολεία τα μαθήματα θα γίνονται με χρήση μάσκας υποχρεωτικά.

Τώρα, υπάρχει ελπίδα, μικρή μεν ωστόσο υφίσταται από τους λοιμωξιολόγους, για χαλάρωση της έντασης των φαινομένων του ιού για όσους νοσήσουν. Το εμβόλιο πριν από το Δεκέμβριο είναι αδύνατον να εμφανιστεί, όπως και το φάρμακο.

Χρήσιμη προφανώς θα είναι η διενέργεια test των υπαλλήλων των γραφείων μετά τις διακοπές τους, αν και δεν είναι απόλυτο το μέτρο. Οι ειδικοί εκτιμούν πως θα προκύψει πιο αντικειμενική εικόνα σε δύο εβδομάδες, για την εκθετική τάση της διασποράς του ιού και τότε δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν κάποια αυστηρά μέτρα. Οι επιστήμονες πιέζουν την κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα, σε μία στιγμή που κάποιοι από τους πολίτες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, προχωρώντας σε εκδηλώσεις με συγκεντρωμένο μεγάλο αριθμό ατόμων.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι πάντοτε σε πλήρη επιφυλακή, γι αυτό οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, ενώ την ίδια ώρα ενημερώνονται οι μεγαλύτεροι Όμιλοι στη χώρα, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους με τους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία και να μην πληγεί η οικονομία.

Από τα 110 κρούσματα είναι σημαντικό ότι τα 60 ήταν συγκεντρωμένα στην Καβάλα και το Βόλο. Άρα δεν υπάρχει λόγος πανικού. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζεται παρ όλα αυτά ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, πέραν αυτών που ελήφθησαν την Παρασκευή. Ο Πρωθυπουργός ανέβασε στα social media δική του εικόνα με μάσκα και ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στην τελευταία συνάντηση με τους συνεργάτες του, τους Υπουργούς και τους ειδικούς. Προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να ξεφύγει η κατάσταση, αν και αυτή την ώρα παραμένει ελεγχόμενη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε το προφανές, πως δεν πρέπει να πάει χαμένη η προσπάθεια που όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει για μεγάλο διάστημα.