Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μίλησαν για την εντατικοποίηση των πολιτικών διαδικασιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

«Η κατάσταση στη ζώνη της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συζητήθηκε λεπτομερώς. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σημασία της τήρησης της ανθρωπιστικής ανακωχής, μια συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μόσχα στις 10 Οκτωβρίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν υπέρ της ενεργοποίησης της πολιτικής διαδικασίας, ιδίως, βάσει των εξελίξεων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ», αναφέρει η δήλωση.

Ο Πούτιν εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τη συμμετοχή τρομοκρατών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης την ανάγκη για τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή και την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

«Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Τουρκία, ως μέλος της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, θα συμβάλει εποικοδομητικά στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», δήλωσε το Κρεμλίνο.

Επίσης, υπογράμμισαν την αποτελεσματική φύση του συντονισμού μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης, δήλωσε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.