Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας αποκαλύπτουν την αντοχή του κορωνοϊού, παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις. Ο φονικός ιός δείχνει να αντέχει, κάτι που φάνηκε και από τα χθεσινά κρούσματα, τα οποία έφτασαν ξανά σε αριθμούς πάνω από 2.000.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το άνοιγμα της οικονομίας.

Αυτό που είναι δεδομένο, είναι πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση του lockdown για μια ή ακόμα και δυο εβδομάδες. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να προκρίνεται η παράταση των 14 ημερών, πράγμα που κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με… SMS στο 13033.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το εάν θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις 14 Νοεμβρίου, καθώς και τα κομμωτήρια.

Καλύτερη εικόνα για το «μονοπάτι» εξόδου από το lockdown θα έχουμε, κατά πάσα πιθανότητα, την Παρασκευή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το νέο μοντέλο αυτού του ιδιότυπου lockdown, με το οποίο θα μάθουμε να ζούμε από δω και πέρα.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ενδέχεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις υπουργών, όπου θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Σενάρια για μερικό άνοιγμα

Η ημερομηνία άρσης του lockdown δείχνει καθημερινά να απομακρύνεται. Κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες διατυπώνουν, πλέον, ξεκάθαρα ότι και τα Χριστούγεννα θα εορταστούν υπό… περιορισμό.

«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού» είπε στο MEGA ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Για τις τελικές αποφάσεις και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι υπουργοί παραπέμπουν στους λοιμωξιολόγους.

«Εμείς δεν θα αποφασίσουμε το άνοιγμα. Εμείς μπορεί να κάνουμε σενάρια, να λέμε πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν, να λέμε ποια καταστήματα πρέπει να προηγηθούν, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε. Το κουμπί θα το πατήσει η επιτροπή» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πότε θα πέσουμε στα 500 κρούσματα

Το όριο για άρση των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική ζωή, παραμένει ο αριθμός των 500 νέων κρουσμάτων ημερησίως σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αισιόδοξοι της επιστημονικής κοινότητας πιστεύουν ότι αυτήν την ασφαλιστική δικλείδα θα την έχουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ποια δεδομένα θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, αναφορικά με την άρση του lockdown, μίλησε, μέσω του MEGA η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Τον δείκτη θετικότητας στα τεστ, ελπίζω να βαίνει μειούμενος και με επιφύλαξη θα έλεγα είναι ότι κάποιες λειτουργίες θα μπορούσαν δυνητικά να ανοίξουν, με πολλή προσοχή. Θα ήθελα να δω μελέτες για την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Μια μελέτη με τεστ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της χώρας» ανέφερε η ερωτηθείσα για την πορεία της νόσου στη χώρα και την έξοδο από το lockdown.

«Αν ο δείκτης είναι μειούμενος και συνεχίσει η μείωση ώστε να φτάσουμε κοντά σε 5-6% των κρουσμάτων να είναι θετικά τότε θα έλεγα ότι μερικές λειτουργίες που δεν έχουν κριθεί διεθνώς ως περιοχές υπερμετάδοσης θα μπορούσαν να ανοίξουν» σημείωσε.

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε: «δεν ξέρουμε πιο εμβόλιο θα φτάσει πρώτο, νομίζω ότι αυτό που είναι πλέον σίγουρο είναι ότι όποιο εμβόλιο εγκριθεί θα είναι ασφαλές, πλήρως ελεγμένο. Θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν που θα το δικαιούμαι».

«Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους εμβολιάσουμε όλους, είτε δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια, είτε δεν θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό» πρόσθεσε.

«Αυτό που θα είχε την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» ήταν η απάντησή της για το ποιο εμβόλιο θα προτιμούσε.

Τι θα περιλαμβάνει η νέα εφαρμογή gov.gr για τα κινητά – Το 13033 και οι φήμες για 7ο κωδικό

Διαθέσιμη έως το τέλος του χρόνου θα είναι η νέα εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα που στόχο θα έχει να κάνει ακόμα πιο φιλική στο χρήστη την πλατφόρμα του gov.gr, η οποία ήδη λειτουργεί έχοντας αυξήσει τον αριθμό των υπηρεσιών που έχει ενσωματώσει από τις 501 σε πάνω από 670 μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Οπως επισημαίνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Δακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος«Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα του gov.gr είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη και από κινητά, αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουμε και ένα app, το οποίο θα μπορεί ο πολίτης να κατεβάσει στο κινητό του απλοποιώντας ακόμα περισσότερο τη διαδικασία. Αρχικά από την εφαρμογή ο χρήστης θα μπορεί να κάνει εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα είναι προσβάσιμες μέσω συνδέσμων».

Από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζουν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους η δημιουργία κάποιας εφαρμογής, η οποία θα λειτουργούσε συμπληρωματικά με το πενταψήφιο 13033, καθώς δεν υφίσταται λόγος για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στους τρόπους της κατ΄εξαίρεση μετακίνησης για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοιού. Θα συνεχίσει να ισχύει τόσο η αποστολή γραπτού μηνύματος στο 13033 με τις έξι κατηγορίες μετακίνησης καθώς επίσης και η συμπλήρωση της ιδιόχειρης βεβαίωσης εξόδου.

Θα μπει κωδικός 7 στο 13033 για τα Χριστούγεννα;

Ειδικά σε ό,τι αφορά το 13033, ο κ. Ζαριφόπουλος επισημαίνει πως επί του παρόντος δε βρίσκεται στο τραπέζι έβδομη κατηγορία μετακίνησης συμπληρώνοντας ωστόσο πως εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία είναι κάτι που υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί άμεσα.

Οσο για το θέμα του «κόφτη» στα μηνύματα εξόδου, κατηγορηματικά επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε υπήρξαν τέτοιες συζητήσεις δεδομένου ότι θα ήταν και άνευ ουσίας εφόσον ισχύει και η μετακίνηση με απλό χαρτί, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του πολίτη και ο σκοπός της μετακίνησής του: «Το 13033 έχει ακριβώς την ίδια χρήση με την βεβαίωση σε απλό χαρτί. Από τα μηνύματα που στέλνονται δεν αποθηκεύεται και δε διατηρείται κανένα στοιχείο των πολιτών».

Το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει είναι ο συνολικός αριθμός των μηνυμάτων που αποστέλλονται ημερησίως.

Οσο για τον αυξημένο αριθμό μηνυμάτων που δεχόταν το 13033 τις πρώτες ημέρες των περιοριστικών μέτρων και έφταναν περίπου τα 4 εκατομμύρια ημερησίως από περίπου 2,5 εκ. την περίοδο του πρώτου lockdown, αυτό αποδίδεται αφενός ότι στο πρώτο διάστημα οι μετακινήσεις ήταν περισσότερες λόγω και των ανοιχτών Δημοτικών σχολείων, αλλά και στην περαιτέρω εξοικείωση των χρηστών, πολλοί εκ των οποίων πιθανότατα αντικατέστησαν το χαρτί με μηνυματα.

Ερχεται το know your customer – τι ακριβώς είναι

Με μία νέα εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη τις προσεχείς ημέρες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα κάνει πράξη την εξ΄αποστάσεως επικαιροποίηση των στοιχείων των πολιτών με τις τράπεζες, απλουστεύοντας τη διαδικασία της συλλογής και απόδοσης δικαιολογητικών μέσω φυσικής παρουσίας.

Οπως εξηγεί ο κ. Ζαριφόπουλος, σήμερα για την επικαιροποίηση των στοιχείων μας με τις τράπεζες, καταθέτουμε στις τράπεζες το εκκαθαριστικό μας σημείωμα, που περιέχει πολλά προσωπικά μας δεδομένα, στοιχεία του συζύγου ή της συζύγου, εάν ένας πολίτης παίρνει επίδομα αναπηρίας, κ.λ.π.

Με το know your customer «η τράπεζα θα μπορεί να αντλεί αυτόματα μόνο το στοιχείο που αφορά το σύνολο των αποδοχών του πολίτη χωρίς να χρειάζεται καν να σκανάρουμε και να ανεβάζουμε έντυπα και δεν θα έχει τις λεπτομέρειες που έχει σήμερα, όταν εγχάρτως καταθέτει ο πολίτης το εκκαθαριστικό του σημείωμα και ουσιαστικά παραχωρεί και στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα αλλά περιλαμβάνονται σε αυτό. Ακούγονται πολλά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει προστατευτικά» σημειώνει.

Το αισιόδοξο μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα για την μάχη με τον κορωνοϊό

Ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του κορωνοϊού έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έκανε λόγο για «φως στην άκρη του τούνελ».

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στην πανδημία, καθώς και τις εξελίξεις με τα εμβόλια.

«Θα νικήσουμε, γιατί σαν ανθρωπότητα έχουμε μάθει να νικάμε και ήδη έχουμε αισιόδοξα μηνύματα από τα εμβόλια» ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος ανέφερε: «Ελπίζω με κατανόηση και υπομονή να ξεπεράσουμε το τούνελ. Σίγουρα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αρκεί να έχουμε αλληλεγγύη, σεβασμό και να είμαστε ενωμένοι».