Όταν με το καλό περάσει η πανδημία του κορωνοϊού, θα κάνουμε τον απολογισμό μας για να δούμε τι χάσαμε, τι κερδίσαμε, τι άλλαξε, τι έμεινε όπως το ξέραμε. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα, η ζωή των Ελλήνων, η ζωή μας.  

Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι άφησε στην Οικονομία της χώρας μας το πέρασμα του κορωνοϊού. Πώς θα το ξεπεράσουμε, πώς θα ξαναχτίσουμε την Οικονομία, πόσος χρόνος θα χρειαστεί. Δύσκολες οι απαντήσεις.   

 Πόσο κρίμα! Και είχε αρχίσει η ανάπτυξη. Αφήναμε  πίσω  την κρίση που μας συνόδευε από το 2010. Είμαι, όμως, αισιόδοξος. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι και γνωρίζουν πώς  να ετοιμάσουν το αύριο, αλλά και ότι  μπορούν.  

Θα ήθελα να σταθώ σ’ ένα, θεωρώ,  μεγάλο κέρδος που  μας άφησε η περίοδος του κορωνοϊού. Ο τρόπος  λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, η συμπεριφορά και η απόδοση των κρατικών λειτουργών. Κατά γενική ομολογία και  πέρα από κάθε αμφισβήτηση, το κράτος λειτούργησε. Ο πολίτης βρήκε μετά από πολλά χρόνια, δεν μου αρέσει να λέω για πρώτη φορά, το κράτος δίπλα του, αρωγό στα προβλήματά του. Η συμβολή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη είναι  ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι απαραίτητο, πια, ν’ ανέβει ο πολίτης τα σκαλιά του Δήμου, της Νομαρχίας, των υπηρεσιών του Δημοσίου, για να βρει λύση στα προβλήματά του, για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του με το laptop. Άλλαξε η ζωή μας.  

Θα ήθελα, επίσης, να σταθώ  και στην αντιμετώπιση   που είχαμε  ως  πολίτες από τους δημόσιους λειτουργούς. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους λειτουργούς της Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές.  Αυτοί υπερέβαλαν εαυτούς, κινδύνεψαν, ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον αόρατο, άγνωστο, επικίνδυνο ιό,  πάλεψαν, κράτησαν τον όρκο τους που βάζει πάνω απ’ όλα τη σωτηρία του συνανθρώπου μας.  Θα τους το χρωστάμε για πάντα. Βέβαια, στα νοσοκομεία μας συναντάς πάντα, θα πρέπει να το πω, μεγάλους Έλληνες γιατρούς,  άξιους,  που τηρούν  τον όρκο του Ιπποκράτη.   

Όμως, εκεί που έμεινα έκπληκτος ήταν με τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς, για τους οποίους ανέκαθεν επικρατούσε η άποψη ότι δεν δουλεύουν, ότι είναι βολεμένοι, ότι δεν έχουν καλή συμπεριφορά απέναντι στον πολίτη.  Στη διάρκεια αυτής της μάχης με τον κορωνοϊό, οι κρατικοί λειτουργοί, ανεξαρτήτως βαθμού και σε όποια Υπηρεσία και αν εργάζονταν,  στάθηκαν δίπλα μας και τους ευχαριστούμε.  

Ναι, είναι αλήθεια. Δεν είχαμε σε υπόληψη το κράτος και τους κρατικούς λειτουργούς. Σήμερα, η εικόνα είναι διαφορετική. Συμπαραστάτες και αρωγοί δίπλα στον πολίτη, άμεσα και αποτελεσματικά,  σε οτιδήποτε τον απασχολεί. Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, με τις αποφάσεις, τις προτάσεις, τις ρυθμίσεις, τις ενέργειές τους, προσπάθησαν και κατάφεραν να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας!