Το 2022 θα είναι μια καλή ή μια κακή χρονιά; | lockdown 2 scaled

Γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Η χρονιά άλλαξε και ήδη ο Ιανουάριος εξελίσσεται σε έναν πολύ δύσκολο μήνα, αν υπολογίσει κάνεις ότι με την μετάλλαξη Όμικρον έχουμε τα περισσότερα κρούσματα  από την αρχή της πανδημίας.

Υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε ότι το 2022  δεν ξεκίνησε καλά και πως οι προβλέψεις για τους επομένους μήνες είναι δυσοίωνες.

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που  δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά δημιουργεί τις βάσεις για την νέα καθημερινότητα που σιγά σιγά θα επικρατήσει.

Και ποια είναι αυτή;  Ότι σε όλο τον κόσμο έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων της Όμικρον, αλλά τα  συστήματα Υγείας  προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι δέχονται ισχυρές πιέσεις και αντέχουν.

Με απλά λόγια αυτό που βλέπουν μέχρι τώρα οι γιατροί και οι πιο ψύχραιμοι βγαίνουν δημόσια και το λένε, είναι πως το επόμενο διάστημα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα αυξηθούν, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, όμως δεν φαίνεται να αυξάνονται με ανάλογο ρυθμό οι διασωληνώσεις ασθενών και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.

Για την χωρά μας το επόμενο 15ημερο θα είναι καθοριστικό, καθώς η εξέλιξη του 5ου κύματος θα δείξει, αν και ποσό θα αντέξει το σύστημα Υγείας.

Για παράδειγμα. Ο αριθμός των διαλαλημένων στην Ελλάδα τις τελευταίες δυο εβδομάδες κυμαίνεται μεταξύ  των 600 και  650. Ούτε λιγότεροι ούτε περισσότεροι.

Όσοι ήταν δηλαδή με την Δέλτα και πριν την επικράτηση της Όμικρον.

Αν τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εξελιχθούν όπως στις υπόλοιπες χώρες που πέρασαν νωρίτερα το κύμα της Όμικρον, π.Χ. η Νότιος Αφρική, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα μελετά συνεχώς τα νέα δεδομένα, γι’ αυτό άλλωστε  και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη .

Ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι μεγάλες πόλεις- όπως η Νέα Υόρκη – βράζουν από την νέα μετάλλαξη Όμικρον, οι ειδικοί  θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Γι’ αυτό και οι βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας συνεχίζονται κανονικά.

Μάλιστα, αυτό που τονίζουν ιδιαίτερα είναι πως με την Όμικρον μπορεί να υπάρξει η ανοσία της αγέλης επειδή ακριβώς η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, αν νοσήσει, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα και δεν κινδυνεύει να πεθάνει, αν είναι εμβολιασμένη.

Κάτι που δεν μπορούσε να γίνει στην αρχή της πανδημίας με το πρώτο στέλεχος και  ύστερα με την μετάλλαξη Δέλτα.

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση τώρα είναι οι πολίτες να έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, ώστε να είναι θωρακισμένοι.

Για τους  ανεμβολίαστους, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα και όπως φαίνεται θα είναι οι τελευταίοι που θα αποδεσμευτούν από τους περιορισμούς.

Δηλαδή, αν επιβεβαιωθούν οι ειδικοί που λένε ότι η Όμικρον σε 40 ημέρες κάνει τον κύκλο της και εξασθενεί, τότε οι εμβολιασμένοι σιγά σιγά θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερες ελευθέριες.

Τα μέτρα για τους ανεμβολιαστους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, γιατί ο κίνδυνος διασωλήνωσης και εισαγωγής σε ΜΕΘ για έναν οργανισμό χωρίς την προστασία και την θωράκιση του εμβολίου, είναι μεγάλος.

Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι  μπορούν να μην κάνουν το εμβόλιο, μέχρι να σβήσει ο κορωνοϊός, μάλλον κινδυνεύουν να χάσουν και ολόκληρο το 2022.