Η NASA σχεδιάζει να στείλει επανδρωμένες αποστολές στον Άρη τη δεκαετία του 2030, αλλά πριν φτάσουν εκεί οι αστροναύτες, φαίνεται πως θα κάνουν μια στάση πρώτα στην Αφροδίτη.

Οι απόψεις αυτές αποτυπώθηκαν σε ένα νέο έγγραφο που γράφτηκε από μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η μετάβαση στον δεύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος θα μπορούσε να έχει οφέλη για μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. 

Οι ερευνητές προέρχονται από διάφορους οργανισμούς και πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το JPL της NASA και το Southwest Research Institute, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές «Νέοι Ορίζοντες» της NASA.

Ένα από αυτά τα οφέλη είναι η μείωση των «συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων για τις αποστολές στον Άρη», που θα καθορίζονται από την πιθανή μετάβαση από έναν «δεύτερο πλανήτη».

Η NASA άφησε τον Αρη και πιάνει την Αφροδίτη -Θέλει να χτίσει μια πόλη μέσα στα σύννεφα [βίντεο & εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον Άρη; Είναι πιο κοντά στη Γη, το σχήμα της μοιάζει περισσότερο με τον πλανήτη μας, σε σχέση με αυτό του Άρη, ενώ και σε πυκνότητα και χημική σύσταση προσομοιάζει πολύ με τη Γη.

Τα μειονεκτήματα; Είναι εντελώς μα εντελώς αφιλόξενη. Η Αφροδίτη είναι πολύ πιο ζεστή από τη Γη, κάπου στους 462 βαθμούς Κελσίου, και η ατμοσφαιρική της πίεση είναι κατά 92 φορές υψηλότερη από τον πλανήτη που κατοικείται από ανθρώπους. Επίσης, είναι καλυμμένη από ηφαίστεια και από μία στρώση σύννεφων τεράστιας οξύτητας. Ακόμη και ανιχνευτές που είχαν σταλεί στον πλανήτη είχαν καεί και είχαν καταστραφεί ολοσχερώς λίγο μετά την άφιξή τους.

Ετσι, αντ’ αυτού, οι επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο Langley της NASA πρότειναν μια εναλλακτική: μια πόλη μέσα στα σύννεφα μόλις 55 χιλιόμετρα από την Αφροδίτη, η οποία θα χτιστεί από τεράστια μπαλόνια που δεν θα είναι τίποτε άλλο από ειδικά διαμορφωμένα αερόπλοια. Τα διαστημικά μπαλόνια θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και δύο αστροναύτες σε μία αποστολή διάρκειας 30 ημερών, με στόχο την εξερεύνηση και της Αφροδίτης.

Το σχέδιο ονομάζεται «High Altitude Venus Operational Concept» (HAVOC) και προς το παρόν παραμένει ως πρόταση και τίποτε περισσότερο. Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν γιατί οι συνθήκες σε αυτή την απόσταση ασφαλείας των 55 χιλιομέτρων θα κρατούν τους αστροναύτες σε συνθήκες που θα θυμίζουν πολύ τις επίγειες, καθώς η ατμοσφαιρική πίεση θα είναι σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα της Γης, ενώ και η βαρύτητα θα είναι μόλις ελαφρώς πιο χαμηλή.

Η θερμοκρασία θα είναι αρκετά ζεστή, όμως το μπαλόνι-αερόπλοιο θα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε εντός της καμπίνας οι αστροναύτες να μη νιώθουν αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας.

Η NASA άφησε τον Αρη και πιάνει την Αφροδίτη -Θέλει να χτίσει μια πόλη μέσα στα σύννεφα [βίντεο & εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οι προκλήσεις για μια τέτοια αποστολή, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα New York Post, είναι τεράστιες, καθώς οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι βέβαιοι πως το αερόπλοιο αφενός θα φτάσει στον προορισμό του κι αφετέρου θα ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και κυρίως της θερμοκρασίας.

Ομως, αν τελικά αυτό το «ταξίδι» ευοδωθεί, τότε «οι αποστολές στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης θα μπορέσουν να επεκτείνουν το μέλλον της ανθρωπότητας στο Διάστημα» ανακοίνωσε η Διεύθυνση των Συστημάτων Ανάλυσης της NASA.

Μια ιπτάμενη αποστολή της Αφροδίτης θα μπορούσε να διαρκέσει λιγότερο από ένα χρόνο – «μικρότερη από μερικές αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», έγραψαν οι ειδικοί, αλλά θα εκθέσει τους αστροναύτες σε «υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας συγκρίσιμα με αυτά σε μια πτήση προς τον Άρη, αν και ελαφρά μειωμένη γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία λόγω της ηλιακής θωράκισης».

Το έγγραφο έχει υποβληθεί για αξιολόγηση από ομοτίμους στο Acta Astronautica.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 έδειξε ότι η Αφροδίτη μπορεί και να ήταν κατοικήσιμη πριν 2-3 δισεκατομμύρια χρόνια – έως ότου συνέβη κάτι μυστηριώδες.

Η επόμενη αποστολή της NASA στον Άρη περιλαμβάνει το πρόσφατα μετονομασμένο όχημα «Perseverance», το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει «όχι νωρίτερα από τις 30 Ιουλίου».

Το «Perseverance», εκτός από τις συνηθισμένες εργασίες των τελευταίων αποστολών, θα προσπαθήσει να εντοπίσει εάν υπάρχουν απολιθωμένα στοιχεία για εξωγήινα όντα.

Δείτε το σχετικό βίντεο