Μιλάμε για το best seller της Kia, με ένα μερίδιο που αγγίζει το 28% των συνολικών πωλήσεων της κορεάτικης φίρμας στην Ευρώπη.

Είναι το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Ευρώπη και καθιέρωσε την  Kia απέναντι στην «αφρόκρεμα» της κατηγορίας C που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες.

Η αναβάθμιση δεν αφορά μόνο στο αισθητικό κομμάτι που το εναρμονίζει με τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της εταιρίας και το κάνει ακόμα πιο δυναμικό σε εμφάνιση, υπάρχει ακόμα πιο πλούσιος κατάλογος εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας που το καθιστούν και ημιαυτόνομο οδηγικά.

Αναβαθμισμένη και πληρέστατη είναι και η γκάμα των κινητήρων, με νέο 1.5 βενζίνης, diesel 1.6, αλλά και υβριδικές εκδόσεις, ενώ η το «παρών» δίνουν και νέα κιβώτια ταχυτήτων, όπως το έξυπνο μηχανικό iMT με ηλεκτρονικό συμπλέκτη.

Πιο δυναμική σχεδίαση

Βασισμένο  στη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Kia το νέο Ceed διακρίνεται από ένα πλήρως επανασχεδιασμένο μπροστινό μέρος που διαθέτει το νέο λογότυπο της Kia, ένα απλοποιημένο γραφικό του ονόματος της εταιρείας που αντικατοπτρίζει το motto «movement that inspires».

Η εμβληματική μάσκα «tiger nose», η οποία καθιστά το Ceed ένα αναγνωρίσιμο Kia, αναβαθμίζεται με μαύρο γυαλιστερό φινίρισμα με σατέν χρώμιο πάνω και κάτω για μια κομψή και μοντέρνα εμφάνιση.

Στα πλάγια, δύο μεγάλες πλευρικές εισαγωγές αέρα συμπληρώνουν τον μπροστινό προφυλακτήρα δημιουργώντας μια πιο σπορ εμφάνιση.

Στο πίσω μέρος, για να τονιστεί η απλότητα του νέου σήματος της Kia, η επιφάνεια μεταξύ των συνδυαστικών λαμπτήρων LED έχει εξομαλυνθεί για να φιλοξενήσει το κομψό καινούργιο σήμα.

Νέοι full LED προβολείς έχουν εισαχθεί στο νέο Ceed με φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας για πρόσθετη παρουσία και ασφάλεια στο δρόμο. Τρεις μονάδες σε σχήμα βέλους περιβάλλουν ένα ενσωματωμένο φως ομίχλης LED και μονάδες υψηλής / χαμηλής δέσμης.

Αυτά τα φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας (DLR) λειτουργούν επίσης ως φλάς του Ceed.

Η 5θυρη έκδοση GT-Line αποκτά νέους σχεδιασμένους συνδυασμούς λαμπτήρων LED που αποτελούνται από 48 κυψελωτές μονάδες που περιβάλλονται από ένα κόκκινο πλαίσιο.

Οι πολυλειτουργικές μονάδες τοποθετούνται σε πέντε σειρές, καλυμμένες με βαμμένο γυαλί.

Tο νέο Kia Sportage στην Ελλάδα μέσα στο 2021

Οι λυχνίες LED σε ορισμένες σειρές ανάβουν διαδοχικά όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί τα φλάς για να υποδείξει μια επερχόμενη στροφή.

Η πλάγια όψη αποκαλύπτει τα εντυπωσιακά νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου με έξι εντυπωσιακά στυλ  που είναι τώρα διαθέσιμα, τρία από τα οποία έχουν εμφανίζονται για πρώτη φορά.

Ζάντες 16 ιντσών απο φινιρισμένα κράματα για βασικά μοντέλα και γυαλιστερές μαύρες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών διαθέσιμες αποκλειστικά στην έκδοση GT-Line καθώς και σπορ ζάντες 18 ιντσών με κόκκινες πινελιές για GT εκδόσεις.

Για να βελτιωθούν περαιτέρω οι εξωτερικές αναβαθμίσεις, το Ceed διατίθεται σε μια παλέτα 13 χρωμάτων αμαξώματος για να ταιριάζει σε όλες τις προτιμήσεις των πελατών.

Τέσσερα από αυτά τα εντυπωσιακά χρώματα είναι νέα, συμπεριλαμβανομένων των Machined Bronze, Lemon Splash, Yucca Steel Grey και Experience Green.

Πλήρως ψηφιακό, πλήρως συνδεδεμένο

Με αναβαθμισμένη ποιότητα και πιο premium αίσθηση, η πανοραμική ηλιοροφή κάνει ακόμα πιο ευχάριστη τη συμβίωση με το Ceed.

Τα καθίσματα διατίθενται σε εννέα χρώματα, τέσσερα από τα οποία είναι νέα ενώ στις επιλογές περιλαμβάνονται τα δερμάτινα καθίσματα από μαύρο σουέτ  με ραφές σε αντίθεση με γκρι στο GT line και κόκκινη υπογραφή  GT.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών συνδυάζεται με οθόνη αφής 10,25 ιντσών για το infotainment (8 ιντσών στη βασική έκδοση) στο πλήρως ψηφιοποιημένο εσωτερικό για βελτίωση της αλληλεπίδρασης του οδηγού με το όχημα.

Κάθε σημείο του εσωτερικού διάκοσμου έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη χρηστικότητα, όπως ο ηλεκτρονικός διακόπτης χειρόφρενου και άλλα χαρακτηριστικά που βασίζονται στην αρχή «εύκολο στη χρήση, εύκολο στην προβολή» που αποτελεί τη βάση του σχεδιασμού μέσα στην καμπίνα.

Το αναβαθμισμένο Ceed επωφελείται από την τελευταία τεχνολογία συνδεσιμότητας και άνεσης.

Το κλείδωμα της πόρτας του νέου Ceed ελέγχεται μέσω ενός έξυπνου κλειδιού και ο κινητήρας ξεκινά ή σταματά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προφίλ οδήγησης, ενώ στα hi-end στοιχεία και το σύστημα ήχου οκτώ ηχείων JBL Premium.

Στον πλουσιότατο εξοπλισμό περιλαμβάνονται μέχρι και θερμαινόμενα και αεριζόμενα μπροστινά καθίσματα και θερμαινόμενα πίσω καθίσματα, ενώ η συνδεσιμότητα στο αναβαθμισμένο Ceed είναι κάτι παραπάνω από απλώς τηλεματική.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με διαθέτει βελτιωμένα γραφικά και τέσσερα θέματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που αλλάζει ανάλογα με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας.

Το νέο Ceed διαθέτει ένα νέο λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται εξ αποστάσεως με το αυτοκίνητό τους μέσω της εφαρμογής smartphone Kia Connect και να χρησιμοποιούν διάφορες ενσωματωμένες λειτουργίες για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας με το αυτοκίνητο.

Οι νέες δυνατότητες συνδεσιμότητας περιλαμβάνουν βελτιωμένη λειτουργικότητα για αναζήτηση Bluetooth μέσω αναγνώρισης φωνής, σύνδεση ημερολογίου, πλοήγηση και ειδική λειτουργία για παρακολούθηση της θέσης του οχήματος.

Μια νέα δυνατότητα «Μεταφορά προφίλ χρήστη» επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των προτιμήσεών τους στο Kia Connect μέσω του cloud και να μεταφέρουν ρυθμίσεις από το ένα όχημα στο άλλο, ενώ από το μενού δεν λείπουν τα Android Auto και Apple CarPlay, θύρες USB και ασύρματη φόρτιση smartphone.

Οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες ADAS

Στις τεχνολογίες αιχμής του νέου Ceed και η ενισχυμένη σουίτα προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS).

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας έχουν βελτιωθεί, όπως η  προειδοποίηση τυφλού σημείου, η οποία αντικαθίσταται από μια ενεργή τεχνολογία αποφυγής κινδύνου. Το νέο Blind-spot Collision-Hindance Assist (BCA) παρέχει μια προειδοποίηση και μετά, εάν αυξηθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης, το BCA ελέγχει ενεργά το όχημα για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Το Driver Attention Warning (DAW +) έχει αναβαθμιστεί ώστε να περιλαμβάνει κορυφαία τεχνολογία προειδοποίησης αναχώρησης οχήματος, η οποία παρέχει μια οπτική ειδοποίηση στην οθόνη για να ενημερώνει τον οδηγό ότι το μπροστινό όχημα ξεκινάει, όπως στα φανάρια ή σε  κίνηση.

Άλλες τεχνολογίες του ADAS που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στο νέο Ceed  περιλαμβάνουν: αποφυγή εμπρόσθιας σύγκρουσης (FCA), η οποία ανιχνεύει όχι μόνο αυτοκίνητα και πεζούς αλλά και ποδηλάτες.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης Lane Keep Assist (Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας), Intelligent Speed Limit Warning:  Έξυπνη προειδοποίηση ορίου ταχύτητας Manual Speed Limit Assist: Χειροκίνητη υποβοήθηση ορίου ταχύτητας και High Beam Assist : υποβοήθηση χρήσης προβολέων.

Οι τεχνολογίες ADAS που παρέχουν ευκολία στον οδηγό έχουν επίσης βελτιωθεί.

Το Lane Follow Assist (LFA) μπορεί πλέον να ενεργοποιηθεί ανεξάρτητα από το Smart Cruise Control (SCC), το οποίο επιτρέπει στην Kia να προσφέρει LFA και σε χειροκίνητες εκδόσεις.

Αποκάλυψη για το ηλεκτρικό Kia EV6 (vid)

Σε προηγούμενα μοντέλα, το πάτημα του πεντάλ φρένου απενεργοποιούσε το SCC, και κατά συνέπεια και το LFA. Με αυτή τη νέα προσθήκη , το LFA μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο συχνά και σε διάφορες καταστάσεις οδήγησης όπου ενδέχεται να μην απαιτείται έλεγχος ταχύτητας.

Οι ελιγμοί στάθμευσης βελτιώνονται επίσης με την προσθήκη του Rear-View Monitor (RVM) με διακόπτη για την ενεργοποίηση της πίσω κάμερας. Κατά την αναστροφή σε χώρο στάθμευσης, το RVM εμφανίζει μια εικόνα του χώρου για να βοηθήσει με τη στάθμευση.

Αυτό έχει εξελιχθεί τώρα για να παρέχει μια πρόσθετη προβολή μέσω της κάμερας 1,0 mega-pixel σε περίπτωση που χρειαστεί να σύρετε ένα τρέιλερ με το Ceed.

Επιπλέον, το RVM διαθέτει τώρα έναν διακόπτη που μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά την οδήγηση για να επιτρέψει στον οδηγό να δει, μέσω της κάμερας, τι μπορεί να πλησιάζει από πίσω.

Μετά τη στάθμευση του οχήματος, το σύστημα Safe Exit Warning (SEW) μπορεί να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν ένα όχημα που πλησιάζει ανιχνεύεται από την ανοιχτή πόρτα.

Η προειδοποίηση για την πίσω διασταύρωση έχει επίσης αναβαθμιστεί σε υποστηρικτική τεχνολογία. Η οπίσθια υποβοήθηση αποφυγής σύγκρουσης (RCCA) θα ενεργοποιηθεί όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι υπάρχει κίνδυνος με ένα επερχόμενο όχημα προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά και να προειδοποιήσει. Μετά την προειδοποίηση, εάν συνεχιστεί ο κίνδυνος, το RCCA βοηθά αυτόματα στο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει τον κίνδυνο.

Κινητήρες Smartstream, νέος 1.5 βενζίνης, κιβώτιο iMT και υβριδικές εκδόσεις

Η νέα γκάμα Ceed προσφέρει μια ολοκληρωμένη επιλογή κινητήρων βενζίνης 1,5 λίτρων και ντίζελ 1,6 λίτρων που επωφελούνται όλοι από την τεχνολογία Smartstream της Kia καθώς και υβριδικών κινητήρων (MHEV), με ιπποδύναμη που κυμαίνεται από 100PS έως 136PS.

Η τεχνολογία κινητήρα Smartstream ενσωματώνει την τεχνολογία κινητήρα συνεχούς μεταβαλλόμενης βύθισης  βαλβίδων της Kia (CVVD) για βελτιστοποίηση της απόδοσης καυσίμου.

Ο νέος κινητήρας T-GDi 1,5 λίτρων παράγεται στο εργοστάσιο της Kia στη Σλοβακία. Αυτός ο νέος κινητήρας Smartstream, ο οποίος αντικαθιστά τον προηγούμενο 1,4 λίτρων T-GDi, συνδυάζεται είτε με 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (7DCT) είτε με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο (6MT), ενώ αποδίδει 160 ίππους και προσφέρει μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Ο νέος κινητήρας 1.5T διατίθεται επίσης ως MHEV, ενώ ο diesel 1.6 με 136PS, διατίθεται μόνο ως 48V υβριδικός που μπορεί να συνδυαστεί είτε με το έξυπνο χειροκίνητο κιβώτιο (iMT) είτε με 7DCT κιβώτιο.

Οι τελευταίες αναβαθμίσεις στο Ceed εισάγουν επίσης την τεχνολογία MHEV (Mild Hybrid) και DCT στον βενζινοκινητήρα 1.0 turbo για πρώτη φορά.

Το κιβώτιο iMT (clutch-by-wire) συμβάλλει στη βελτιωμένη απόδοση καυσίμου του συστήματος MHEV και στη μείωση των εκπομπών CO2, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση  του οδηγού ενός συμβατικού μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων.

Το νέο Ceed θα παράγεται στο ευρωπαϊκό εργοστάσιο παραγωγής της Kia στη Zilina της Σλοβακίας και θα διατίθεται σε όλη την Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του 2021.