Έχει αποδειχτεί ότι το χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται τόσο ωραία σαν να είχαν φάει 2.000 μπάρες σοκολάτας! Τα οφέλη του όμως είναι πολλά περισσότερα, από βελτίωση της διάθεσης, καταπολέμηση του άγχους μέχρι και αντιγήρανσης του οργανισμού και όλα τους σχετίζονται με την καλύτερη υγεία μας

Τα οφέλη του χαμόγελου για τον οργανισμό μας έχουν ως εξής:

Χαμηλώνει τους καρδιακούς παλμούς

Το χαμόγελο έχει την εκπληκτική ιδιότητα να «χαλαρώνει» τη καρδία. Κατά τη διάρκειά του, πέφτουν οι καρδιακοί παλμοί και ελαφρύνεται το έργο της καρδιάς. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να ζουν με χαμόγελο στα χείλη, αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις σε πού μικρότερα ποσοστά από τους… αγέλαστους.

Μειώνει το στρες

Ενα από τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πιο απλό τρόπο. Το στρες αποτελεί μόνιμο φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας και έιναι προάγγελος πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας. Χαμογελώντας, ο οργανισμός αυτόματα ανακουφίζεται από το στρες. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται καταπολεμούν τις ορμόνες που προκαλούν στρες σε τεράστιο βαθμό.

Αυξάνει την παραγωγικότητα

Υπάρχουν μέρες που οι ιδέες πηγάζουν ασταμάτητα από το μυαλό μας και άλλες που η έμπνευση μας δείχνει να στερεύει. Για τις μέρες που οι ιδέες δεν… κατεβαίνουν με τίποτα, το χαμόγελο είναι η καλύτερη λύση. Το μυαλό «καθαρίζει» και έρχεται πάλι σε θέση να παράγει, με προϋπόθεση να τονωθεί από λίγες στιγμές γέλιου.

Συμβάλλει στην αξιοπιστία

Όταν ένας άνθρωπος εμφανίζεται χαμογελαστός, τότε οι μελέτες δείχνουν ότι θεωρείται περισσότερο «έμπιστος» στους κύκλους του. Το χαμόγελο, με προϋπόθεση να είναι αλλά και να φαίνεται αληθινό, είναι ικανό να χτίσει τα πρώτα στάδια μιας σχέσης από μόνο του. Η αίσθηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας αυξάνονται αποτελεσματικά, όταν βρίσκεται ένα χαμόγελο απέναντι μας.

Σπάει την αμηχανία

Όταν βρισκόμαστε σε αμήχανες καταστάσεις, το χαμόγελο είναι πάντα εκεί για να μας «σώσει». Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κάποιος περίτεχνα μια άτυχη στιγμή και να αντιστρέψει το κακό κλίμα σε θετικό.

Ελαφραίνει τα λυπημένα συναισθήματα

Αποτελεί ίσως το πιο σωστό τρόπο αντιμετώπισης μιας… κακής στιγμής. Άλλωστε ο κλαυσίγελος είναι γνωστό μας χαρακτηριστικό. Το χαμόγελο είναι ικανό να ελαφρύνει τα πολύ έντονα συναισθήματα λύπης και να… απαλύνει το πόνο.

Λειτουργεί σαν… παυσίπονο

Είναι κάτι αντίστοιχο με τον κλαυσίγελο. Όταν αντιμετωπίσουμε ένα τραυματισμό που προκύπτει με γέλιο, τότε ο πόνος ξαφνικά απαλύνεται. Ο οργανισμός επικεντρώνεται στο… αστείο της υπόθεσης και έτσι ο πόνος περνάει σε δεύτερη βάση.

Αποτελεί το «μυστικό» της νεότητας

Αυτό είναι ίσως το πιο γνωστά αποτέλεσμα του χαμόγελου. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να ζουν χαμογελαστοί, δείχνουν πολύ πιο έντονα το αίσθημα της νεότητας. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι άνθρωποι χαμογελούν μοιάζουν τουλάχιστον τρία χρόνια νεότεροι.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όσο περίεργο και να ακούγεται, το χαμόγελο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μηχανισμός ενάντια στους… «εισβολείς». Επειδή ο οργανισμός χαλαρώνει στις στιγμές γέλιου, μπορεί πολύ πιο εύκολα να αντιμετωπίσει τους ιούς που προσπαθούν να εισβάλουν.

Αυξάνει τη διάρκεια της ζωής

Ίσως το πιο σημαντικό όλων των προτερημάτων που μας προσφέρει το χαμόγελο. Η διάρκεια ζωής όσων χαμογελούν πολύ, αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με μελέτες, το χαμόγελο μπορεί να προσφέρει ακόμα και 7 χρόνια ζωής στον άνθρωπο.