Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά. Το lockdown μας έχει στερήσει τις κοινωνικές συναναστροφές μας αλλά και τις αμέριμνες βόλτες ακόμη και στα καταστήματα εμπορίου, τα οποία είναι άκρως συνδεδεμένα με το πνεύμα των γιορτών, με χιλιάδες πολίτες να τρέχουν σ’ αυτά για τα χριστουγεννιατικά δώρα.

Ειδικά, στο κέντρο της Αθήνας φέτος η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι εξαιρετικά αισθητή, καθώς το κεντρο στο πρόσφατο παρελθόν του ξεχώριζε για το όμορφο στολισμό του, αφού σε κάθε γωνιά του είχε έντονη χριστουγεννιατική ατμόσφαιρα που το κατέκλυζε.

Σήμερα, η εικόνα που επικρατεί στα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας είναι άκρως αποκαρδιωτική. Η σιγή και ερήμωση έχουν πλήρως κυριαρχήσει, σε σχέση με την ζωντάνια και τη δραστηριότητα της εορταστικής περιόδου των προηγούμενων χρόνων.

Ακόμα και οι εμπορικές στοές του κέντρου της Αθήνας, παραμένουν κλειστές και μάλιστα φέτος δεν στολίστηκαν καν σε αντίθεση με το παρελθόν όπου τέτοιες ημέρες οι γιρλάντες, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα πολύχρωμα φώτα και τα γεμάτα κόσμο καταστήματα στις στοές, του Attica, του Νικολούδη, όπως και στην Κοραή, συνέθεταν το εορταστικό σκηνικό.

Το μείζον ερώτημα δεν είναι τόσο πότε θα ανοίξουν, ή αν θα προλάβουν τις γιορτές, αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά πόσα εμπορικά θα καταφέρουν να λειτουργήσουν, όταν αποφασιστεί η άρση του lockdown και αν θα καταφέρουν τελικά τα ίδια τα καταστήματα να ανακάμψουν.