Ανασχηματισμός! Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει φτάσει ωστόσο ακόμη στο τέλος της, όπως αυτό ορίζεται όταν αλλάζουν κεντρικά πρόσωπα Υπουργών. Πολύ απλά διότι ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να ακολουθήσει την πεπατημένη των προκατόχων του στις δύσκολες στιγμές, καταρχάς επειδή δεν διαχωρίζει τη θέση του από το σύνολο των αποφάσεων της κυβέρνησης, αλλά και γιατί ήθελε να περάσει μηνύματα στήριξης στα κορυφαία στελέχη του, προκειμένου αυτά να εργαστούν με διάθεση και αποφασιστικότητα.

Κάποιοι περίμεναν ότι οι πρώτες αλλαγές θα γίνονταν με τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της ΝΔ, στις 7 Ιουλίου. Δεν έγιναν ούτε εκείνη την ημέρα, ούτε κοντά σε αυτή. Το επόμενο στάδιο αναμονής (και προσμονής για ορισμένους..) ήταν παράλληλα με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ. Τότε έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να… τρολάει τους δημοσιογράφους που τον είχαν ακολουθήσει, προχωρόντας σε παρατηρήσεις επειδή στη διάρκεια της χαλάρωσης του καφέ δεν του έθεσαν ζήτημα ανασχηματισμού.

Εν συνεχεία κυκλοφόρησαν εκ νέου πολλές συζητήσεις, για την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφέρει στην αντιπολίτευση το επιχείρημα της ανικανότητας κάποιων Υπουργών, στην περίπτωση που θα προχωρούσε σε αντικατάστασή τους, εν μέσω πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που αυτή έχει επιφέρει. Δεν είναι πολύ μακριά από την αλήθεια αυτή η σκέψη όταν κάνεις πολιτική, δεν ήταν πάντως και ο πρώτος λόγος που η λέξη “ανασχηματισμός” ‘εφτασε να γίνει viral…

Η κυριάρχη εξήγηση έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή που ολοκλήρωσε με το έργο του το δικό του κύκλο ο κάθε Υπουργός, ανάλογα με τα δεδομένα που είχε αναλάβει και τις λύσεις για τις οποίες αποφάσισε να δουλέψει. Η αποτελεσματικότητα του καθενός, με απλά λόγια.

Καλά πληροφορημένες πηγές του vradini.gr δείχνουν πως η πιο κατάλληλη περίοδος, για να προχωρήσει αυτός ο πολυσηζητημένος κυβερνητικός ανασχηματισμός, είναι πλέον κοντά στην τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Τότε, προκύπτει από τον Πρωθυπουργικό κύκλο πως, θα είναι η πιο σωστή στιγμή αναθεώρησης, ή επαναπροσέγγισης πιο σωστά κάποιων συγκεκριμένων στόχων, μικρών και μεγάλων, με πρόσωπα που είτε θα αλλάξουν αντικείμενο, είτε θα προστεθούν στο κυβερνητικό σχήμα για πρώτη φορά. Αυτή τη φορά οι αλλαγές θα αφορούν και σε ονόματα γνωστά, πρώτης γραμμής και όχι σε γραμματείς και τεχνοκράτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία του συνέντευξη (στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για τον ανασχηματισμό είπε : “Δεν πρόκειται να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δίνουμε μια μάχη σε πολλά μέτωπα. Προτιμώ να βελτιώνω την απόδοση του στρατού παρά να κάνω αλλαγές”.

Το τήρησε έως τώρα, αλλά όπως δήλωσε με νόημα σήμερα το πρωϊ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης (κι αφού απέκλεισε αλλαγές τις συγκεκριμένη χρονική στιμή) : “Αυτές είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού”. Είναι, γι αυτό και η ώρα τους πλησιάζει…