Το διπλό πρόσωπο της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά

Πλήρη κάλυψη των αιτημάτων και των πολιτικών της Άγκυρας προσέφερε το Βερολίνο με ανταλλάγματα τη συνέχιση των εξοπλιστικών συμφωνιών και της ευρύτερης οικονομικής συνεργασίας, κατά τις πρόσφατες ανταλλαγές επισκέψεων κορυφαίων υπουργών…

Το μόνο θετικό για την Ελλάδα που προέκυψε από τον πρόσφατο «ξαφνικό έρωτα» μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, είναι η δέσμευση των Τούρκων να τηρήσουν τη συμφωνία για την παραμονή των προσφύγων, με αντάλλαγμα όμως τη γενναία αναθεώρηση της οικονομικής βοήθειας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να μην προκαλέσουν με τη συμπεριφορά τους στο Αιγαίο, ενόψει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Οι γνωρίζοντες τα της Γερμανίας, λένε επίσης ότι το CDU θέλει τη στήριξη της Τουρκίας ενόψει εκλογών αφού τουλάχιστον 2 εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής Γερμανοί θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Και αυτοί επηρεάζονται κατά το μάλλον ή ήττον από την Άγκυρα.

Η Γερμανία λοιπόν εξελίσσεται στον κυριότερο σύμμαχο της Τουρκίας στην Ευρώπη, κάτι που έχει ανησυχήσει σφόδρα την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητά απαντήσεις στα ανοίγματα της Άγκυρας.

Είναι κοινό μυστικό στους κύκλους του διπλωματικού σώματος στην Αθήνα, ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει αποδυθεί σε μια επίθεση φιλίας κατά…παντός, με στόχο αφενός να αποτρέψει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, και αφετέρου να εδραιώσει τη θέση της έναντι των απαιτήσεων που προβάλλει κατά της Ελλάδος, με την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες μέχρι στιγμής έχει καταφέρει τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος, να εμφανίσει ένα διαφορετικό πρόσωπο δίδοντας το δικαίωμα στους ευρωπαίους να καλούν την Ελλάδα να τα βρει με την Τουρκία.

Αυτή η εικόνα αποτυπώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr τόσο κατά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, όσο και κατά τις συναντήσεις του Γερμανού Υπ. Εξ Μάας με την τουρκική ηγεσία στην Άγκυρα, και της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Καρενμπάουερ με τον τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ στο Βερολίνο.

Άπαντες τάσσονται υπέρ μιας εξεύρεσης λύσης στις ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά την ίδια ώρα περί άλλων τυρβάζουν όταν η Ελλάδα επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο.

Η μόνιμη επωδός «βρείτε τα» επαναλαμβάνεται κάθε τόσο και στις συσκέψεις των επιτροπών στο ΝΑΤΟ όπου ο Έλληνας αντιπρόσωπος ναύαρχος Γιάννης Παυλόπουλος, κρατά σκληρή στάση και επισημαίνει τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε χθες στο Βερολίνο, για συνομιλίες με την ομόλογό του Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ. Το θετικό είναι πως η Γερμανίδα υπουργός επικοινώνησε νωρίτερα με τους ομολόγου της Ελλάδος και Κύπρου Παναγιωτόπουλο και Πετρίδη, και τους ενημέρωσε για τις γερμανικές θέσεις, ενώ άκουσε τις δικές τους απαιτήσεις. Οι οποίες απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων, σύμφωνα με διπλωμάτη που γνωρίζει τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Η βασικότερη απαίτηση της Ελλάδος ήταν η διακοπή της παράδοσης των υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems προς την Τουρκία.

Η Τουρκία θα παραλάβει τα υποβρύχια 214, και η Γερμανίδα υπουργός ξεκαθάρισε στον Έλληνα συνομιλητή της ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης καμίας συμφωνίας.

Το ότι δεν έγιναν δηλώσεις μετά την συνάντηση Κάρενμπάουερ-Ακάρ, αποδίδεται στο ότι ουδείς ήθελε να τεθεί δημοσίως το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών, αφού προκαλεί αμηχανία στους γερμανούς, διότι ακολουθούν διαφορετική στάση από τη στάση που τηρεί-έστω στα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία τουλάχιστων ως προς το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία είναι αντίθετη ξεκάθαρα…

Όπως και η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην Άγκυρα έτσι και η επίσκεψη του κ. Ακάρ στο Βερολίνο συνιστά ενθάρρυνση της Τουρκία από την πλευρά της Γερμανίας «να συνεχίσει την πολιτική της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατ. Μεσόγειο και του διαλόγου με την Ελλάδα για να βρεθούν λύσεις στα επίμαχα θέματα» λένε διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να εμπλακεί σε αυτές τις συνομιλίες, αφού κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι την απάντηση θα πρέπει να τη δώσουν η Αθήνα και η Άγκυρα μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και κάπου εδώ αρχίζει κανείς να σκέφτεται το διπλό παιχνίδι των Γερμανών, αφού αφενός ενθαρρύνουν δημοσίως τις δυο χώρες να κινηθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και αφετέρου αποφεύγουν να καταδικάσουν τις ενέργειες των τούρκων που αντιτίθενται ξεκάθαρα στο Διεθνές Δίκαιο και κατ΄ιδίαν, ενθαρρύνουν την βουλιμία της Άγκυρας, δια της αδράνειας στην οποία κρατούν την ΕΕ.

Δεδομένου ότι τα ζητήματα που τίθενται -όπως λένε διπλωμάτες συνομιλητές του vradini.gr είναι «σύνθετα», η γερμανική κυβέρνηση έχει υποδείξει στις δύο πλευρές να αποταθούν ενδεχομένως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και αυτό είπε ο Καρενμπάουερ στον Παναγιωτόπουλο…

Στην περίπτωση της Κύπρου -όπως είπε στον κύπριο συνομιλητή της Πετρίδη η Καρενπάουερ- η γερμανική θέση είναι ότι η βάση για μια λύση είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις της ΕΕ.

Επί της αρχής, πάντως, το Βερολίνο θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό παράγοντα σε ό,τι φορά την ασφάλεια στην Ανατ. Μεσόγειο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ενδεικτική για αυτή τη θεώρηση είναι η δήλωση της κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ το Σαββατοκύριακο, βάσει της οποίας η Τουρκία είναι «σημαντικός και σεβαστός εταίρος στο ΝΑΤΟ».