Έτοιμη είναι η κυβέρνηση να βγάλει από το συρτάρι το plan Β για την αναχαίτηση της πανδημίας, αφού μετά τη χαλάρωση του Ιουλίου η χώρα πλησιάζει επικίνδυνα στην «κόκκινη γραμμή».

203 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ. Αρνητική πρωτιά καταγράφει η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και η Χαλκιδική με την Αττική

Εάν οι κανόνες, οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και η διπλή επιχείρηση «πειθώ» και «μάσκα παντού» δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα είναι οι οριζόντιοι περιορισμοί. Εκτός από το ενδεχόμενο οριζόντιας καραντίνας, υπάρχει μία «βεντάλια» μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση.

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι: τοπικά lockdown, «λουκέτα» σε μεγάλους χώρους διασκέδασης ή beach bar, «κόφτης» στον αριθμό πελατών σε καταστήματα, περαιτέρω περιορισμοί σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες ή/και απαγόρευση δεξιώσεων, καθώς και επαναφορά των SMS και άρα «μπλόκο» στις μετακινήσεις.

Το «μοντέλο Πόρου», με υποχρεωτική μάσκα παντού, κλειστά μαγαζιά μετά τις 11 το βράδυ, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων ακόμα και στις αυλές σπιτιών και ακύρωση λιτανειών ως τις 17 Αυγούστου δείχνει πολλά για τη συνέχεια. Το Μαξίμου αντικρίζει δύο χρονικά ορόσημα: τον δεκαπενταύγουστο και τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Έρευνα «σοκ» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δείχνει ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα κρούσματα στα τέλη Αυγούστου θα εκτοξευτούν ημερησίως στα 260, στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 433, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου θα αγγίξουν τα 573 την ημέρα.

Αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι το γνωστό R0, ο δείκτης μεταδοτικότητας, που αυτή τη στιγμή, πιθανότατα ξεπερνά τη μονάδα.

Οκτώ επιπλέον κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, που το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφει αυξημένο αριθμό λοιμώξεων. Τα δύο από αυτά, σχετίζονται με το γάμο στον Αμπελώνα, ενώ ένα είναι «ορφανό». Άλλωστε από σήμερα ο Αμπελώνας μπήκε σε σύστημα αυστηρού περιορισμού, ίδιου με τον Πόρο. Ακόμα, δύο κρούσματα σε τουρίστες εντοπίστηκαν στις Σποράδες, μετά από ελέγχους κατά την είσοδό τους στα σύνορα.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Αθήνα, διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό κατά τις διακοπές τους στη Μεσαρά. Το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή, αφού οι ηλικιωμένοι πριν διαγνωστούν φαίνεται να είχαν πλήθος επαφών με κατοίκους του χωριού.

Εστία υπερμετάδοσης του ιού στη Βόρεια Ελλάδα

Ακόμη μία εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για εργοστάσιο τυποποίησης ελιάς στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν από δύο εργαζόμενες με καταγωγή από την Αλβανία, οι οποίες επιστρέφοντας από τον τόπο καταγωγής τους διαγνώστηκαν θετικές στον κορωνοϊό.

Όλοι οι εργαζόμενοι, 300 τον αριθμό σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν σε τεστ. Πενήντα έχουν βγει θετικοί, ενώ όλοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το εργοστάσιο είναι κλειστό ενώ στο σημείο μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας για να γίνει η απαραίτητη ιχνηλάτηση.

Στη Μεσαρά, μετά το ζευγάρι ηλικιωμένων που είναι θετικό στον κορωνοϊό, τουλάχιστον ακόμα δύο κάτοικοι βγήκαν θετικοί, ένας εξ αυτών είναι ο αντιδήμαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες.