Κάθε χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία με διαφορετικό τρόπο. Όσες υποτίμησαν τον κορωνοϊό είχαν και έχουν βαρύ φορτίο θανάτων και μεγάλη επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας τους. 

Ακόμη και πολύ ισχυρές Οικονομίες με μεγάλες υποδομές, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, δοκιμάζονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Άλλες πάλι, λιγότερο ισχυρές, όπως η Ελλάδα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι «να παίξουν άμυνα», που λέει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, γιατί στα δύσκολα, μόνο με την άμυνα μπορείς να σωθείς. 

Το δόγμα των Ελλήνων λοιμωξιολόγων, παρά τις όποιες διαφωνίες μεταξύ τους, είναι πως πάση θυσία δεν πρέπει να έχουμε μεγάλο αριθμό νεκρών, γιατί δεν το αντέχει η κοινωνία. 

Όλα μπορεί να διορθωθούν, αλλά όταν χαθεί η ανθρώπινη ζωή η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. 

Και στην Ελλάδα, ευτυχώς ή δυστυχώς, η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει να χάνονται έτσι, δίχως λόγο, ανθρώπινες ζωές.

Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να εισηγηθεί ή να υιοθετήσει την άποψη πως ο κορωνοϊός πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη μέθοδο της ανοσίας της αγέλης όπως έγινε σε άλλες χώρες, π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία κ.λπ.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να θυσιαστεί και μία κατηγορία πολιτών για να σωθεί η πλειοψηφία. 

Αν, όμως, στην αντιμετώπιση της πανδημίας η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με υψηλό βαθμό και εμφανίζεται ανάμεσα στις «πράσινες περιοχές», δεν συμβαίνει το ίδιο και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. 

Στην Οικονομία και στη μεγάλη αιμορραγία που αφήνει πίσω της η πανδημία τα πράγματα είναι ακόμη πολύ δύσκολα. 

Θα χρειαστούν ισχυρές παρεμβάσεις για να επανεκκινήσει η Οικονομία. 

Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και τα χρέη που επέφεραν τα δύο lockdown εξανέμισαν ό,τι θετικό πλεόνασμα είχε δημιουργηθεί μετά από δέκα χρόνια θυσιών και τρία Μνημόνια. 

Άγνωστο είναι ακόμη αν τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάσουν για να καλύψουν τη ζημιά του κορωνοϊού.

Η Ευρώπη θα πρέπει τα ίδια αντανακλαστικά που έδειξε στο θέμα του εμβολίου, να τα δείξει και στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Εγκρίνοντας γρήγορα το φάρμακο για τις Οικονομίες των κρατών και δείχνοντας ευελιξία στην αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους που έχει δημιουργηθεί και διογκώνεται στον ιδιωτικό τομέα. 

Χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Η αποχώρηση της Βρετανίας, ίσως αποτελέσει ένα ισχυρό μάθημα για τον γερμανο-γαλλικο άξονα να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική στα θέματα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους των χωρών-μελών. 

Ο κορωνοϊός τίναξε στον αέρα ισχυρές Οικονομίες και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανακάμψουν μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί σε όλο τον κόσμο.

Οι μεγάλοι και φιλόδοξοι στόχοι που είχαν τεθεί για την πενταετία 2020-2025, πήγαν περίπατο. Γι’ αυτό και τώρα είναι η ώρα να γίνει ο επανασχεδιασμός, στον οποίο να συμπεριληφθούν και οι αδύναμες χώρες.