Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Operation Warp Speed, της συνεργασίας δηλαδή δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης, κατασκευής και διανομής εμβολίων κατά του κορωνοιού, ​​δήλωσε στο CNN ότι η συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, είναι υψηλότερη από αυτήν που θα αναμενόταν, σύμφωνα με σχετική έκθεση.

Ο Δρ Mονσέφ Σλάουι δήλωσε ότι την τελευταία φορά που ενημερώθηκε για τις αλλεργικές αντιδράσεις ήταν η Τρίτη (22/12), όταν μέχρι τότε υπήρχαν έξι περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά πρόσθεσε ότι τα δεδομένα υστερούν έναντι των πραγματικών αριθμών, σύμφωνα με την New York Post.

Former GSK vaccine head Slaoui to lead federal 'Warp Speed' project:  reports | FiercePharma
Ο Δρ Mονσέφ Σλάουι


«Αυτή η συχνότητα αλλεργικών αντιδράσεων, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, είναι πολύ ψηλότερη από αυτήν που θα περίμενε κάποιος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σλάουι δήλωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των κατασκευαστών εμβολίων και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής κλινικών δοκιμών σε πολύ αλλεργικούς πληθυσμούς, προτού εκείνοι εμβολιαστούν.

Την Τετάρτη, αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων είπε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν πλέον εντατικά το γιατί μερικοί άνθρωποι υπέστησαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer.

Ο Δρ Άλκης Τογιάς, επικεφαλής Ινστιτούτου,  δήλωσε επίσης στο CNBC ότι «αρκετές εκατοντάδες άτομα που έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια μελέτη, που σκοπό έχει την παρατήρηση και την μελέτη αυτών των δεδομένων».

Alkis Togias
Ο Δρ. Άλκης Τόγιας