Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζουν μια εναλλακτική λύση για να παρακάμψουν το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στην χορήγηση κονδυλίων για την ενίσχυση των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να αμβλύνουν τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Οι δύο χώρες εξακολουθούν να εμμένουν στην ίδια σκληρή στάση που έχει μπλοκάρει εξ’ολοκλήρου το πακέτο βοήθειας και δεν διαφαίνεται έως το τέλος του χρόνου η διάθεση για κάποια υποχώρηση.

Ουγγαρία και Πολωνία δηλώνουν ότι μπορούν και χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η ΕΕ πλέον εξετάζει το σχέδιο Β.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε η Ουγγαρία και η Πολωνία να αποκλειστούν από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την ταυτόχρονη αφαίρεση της δυνατότητας βέτο στη συμφωνία. Η έγκριση του σχεδίου δαπανών της ΕΕ ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αυτόν τον τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού 2021-2027, θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο διοχέτευσης κεφαλαίων σε περιοχές που επλήγησαν χωρίς καθυστέρηση.

«Αν δεν σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε το κάνουμε χωρίς αυτούς», δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις χώρες τους».

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα προσπαθήσουν να επιλύσουν την αντιπαράθεση που έχει επηρεάσει επίσης τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό.

Με την Πολωνία και την Ουγγαρία να βρίσκονται και οι δύο υπό έρευνα για τη συμμόρφωση στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το κράτους δικαίου, ενδέχεται να εκτεθούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Θα μπορούσαν να χάσουν περίπου 180 δισεκατομμύρια ευρώ από τον πολυετή προϋπολογισμό και το ταμείο αρωγής, ενώ εξακολουθούν να υπόκεινται σε εποπτεία για το κράτους δικαίου.

Ωστόσο, οι ηγεσίες τους επιμένουν στην πρόκληση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν πιθανό αποκλεισμό από το ταμείο ανάκαμψης καθώς έχει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Το ταμείο οικοδομείται ουσιαστικά από πιστώσεις», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, απαντώντας σε διαδικτυακές ερωτήσεις. «Ναι, είναι ένα δάνειο χαμηλού επιτοκίου, αλλά σήμερα μπορούμε επίσης να διαθέσουμε ένα χαμηλότοκο δάνειο στην αγορά – εκδίδοντας ομόλογα».

Η Ουγγαρία έχει επίσης τοποθετηθεί αναλόγως. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση ομολόγων αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων τον περασμένο μήνα ενώ δηλώνει πως μπορεί να στηρίξει με επάρκεια της οικονομία της.