Ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο είναι η κατάθλιψη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς η ζωή της γυναίκας αλλάζει εντελώς και σε κάθε άνθρωπο η αντίδραση είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα ποσοστό 14%-23% των εγκύων θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Τι είναι η κατάθλιψη και τι την προκαλεί στην εγκυμοσύνη;

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης, η οποία συνδέεται με χημικά ερεθίσματα του εγκεφάλου. Οι παράγοντες που την προκαλούν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολλοί. Το άγχος, οι ανησυχίες, οι τεταμένες σχέσεις της εγκύου με τον σύντροφό της είναι κάποιοι από αυτούς, όπως και το ιστορικό προηγούμενων αποβολών καθώς και ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν και στην παρούσα εγκυμοσύνη. Αυξημένες πιθανότητες κατάθλιψης έχουν οι γυναίκες οι οποίες έχουν ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένειά τους, καθώς και εκείνες που έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εξαιτίας υπογονιμότητας.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη για το έμβρυο;

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο, Μενέλαο Λυγνό, «Η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στο μωρό, που κυοφορείται. Συχνά η έγκυος, που υποφέρει από κατάθλιψη, χάνει τη διάθεσή της να ασχοληθεί με τις ανάγκες της και τις ανάγκες του εμβρύου, που αναπτύσσεται στη μήτρα της. Έτσι παραμελεί τη σωστή διατροφή, ενώ συχνά καπνίζει και καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει και αυτοκτονικό ιδεασμό. Η κατάθλιψη, που δεν έχει αντιμετωπισθεί επαρκώς έχει συνδεθεί και με πρόωρο τοκετό ή με τον τοκετό νεογνών με χαμηλό σωματικό βάρος».

Πώς θα αναγνωρίσετε την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη

Μια γυναίκα, η οποία εμφανίζει στην εγκυμοσύνη της διακυμάνσεις στη διάθεσή της, δεν είναι απαραίτητο να υποφέρει από κατάθλιψη. Η δυσκολίες στον ύπνο και το αίσθημα κόπωσης είναι συχνά φαινόμενα της κύησης, αν όμως συνδέονται με αίσθημα απελπισίας, θλίψης ή ενδεχόμενης σκέψης πρόκλησης βλάβης στον εαυτό της, τότε πιθανόν να συνδέονται όλα αυτά με την κατάθλιψη.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό όταν παρατηρήσετε:

  • Αίσθηση πως δεν υπάρχει τίποτα, που να δίνει της χαρά, πως τίποτα δεν είναι διασκεδαστικό
  • Μελαγχολία και θλίψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και για συνεχόμενες ημέρες
  • Δυσκολίες στη συγκέντρωση
  • Ευερεθιστότητα
  • Αναστάτωση
  • Υπερβολικό κλάμα
  • Δυσκολίες στον ύπνο, ή υπερβολική υπνηλία
  • Ακραία ή συνεχή κόπωση
  • Αισθήματα απελπισίας
  • Ενοχές

Πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προϋποθέτει τη συνεργασία του μαιευτήρα με ψυχοθεραπευτές και ψυχιάτρους.