Απόψεις

Το φθινόπωρο ανήκει στους ανεμβολίαστους

Εκεί που υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος είναι για τις ηλικίες από 17 έως 40 ετών, όπου το κλίμα είναι απογοητευτικό

xasapopoulos_iordanis

Εβδομάδα επιστροφής θα είναι η επόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αδειούχων και σιγά σιγά οι περισσότεροι θα είναι στις θέσεις τους.

Κατά κοινή ομολογία, ο φετινός Αύγουστος πρέπει να ξεπέρασε και τον περσινό αλλά και τον προπέρσινο αντίστοιχο μήνα σε αριθμό Ελλήνων τουριστών.

Δεν υπήρχε νησί ή τουριστικός προορισμός την προηγουμένη εβδομάδα, που να μην ήταν υπερπλήρης.

Από μία άποψη το γεγονός ότι δούλεψαν ο Τουρισμός, η Εστίαση, τα καταλύματα, είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλους. Και για την Οικονομία και για τους επιχειρηματίες.

Αυτό το αυξημένο κύμα τουρισμού του Αυγούστου φέρνει, όμως, μαζί του και αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Τα κρούσματα κορωνοϊού μέρα με την ημέρα σημειώνουν μεγάλο άλμα και η διασπορά είναι εντυπωσιακή.

Μικρά χωριά, απομακρυσμένα νησάκια, αλλά και «τοπ» προορισμοί γέμισαν από κρούσματα, γιατί η πολυκοσμία βοήθησε στη διασπορά.

Και το χειρότερο είναι πως τώρα όλοι αυτοί, εμβολιασμένοι και μη, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις μεγάλες πόλεις, όπου η μετάδοση του ιού γίνεται ακόμη πιο εύκολα.

Με απλά λόγια, βαδίζουμε ολοταχώς για ένα νέο κύμα πανδημίας μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως έγινε, άλλωστε, και πέρσι.

Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο, ένα μεγάλο όπλο, το οποίο κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αμφισβητήσουμε και να το απενεργοποιήσουμε.

Το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες πάνω από 40-45 ετών έχει ξεπεράσει το 60%, ενώ στις πιο μεγάλες ηλικίες ξεπερνά το 70%.

Δηλαδή, με λίγη προσπάθεια είναι εφικτό να χτιστεί το τείχος της ανοσίας που απαιτείται για να μην πεθαίνουν οι συμπολίτες μας.

Φαίνεται ότι το μήνυμα του εμβολιασμού έχει περάσει στους μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Εκεί που υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος είναι για τις ηλικίες από 17 έως 40 ετών, όπου το κλίμα είναι απογοητευτικό.

Η αμφισβήτηση του εμβολίου έχει πάρει τη μορφή αντισυστημικού κινήματος. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Ένα πολύ σοβαρό χτύπημα ήταν και οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά.

Ως νέος ωραίος και πετυχημένος που είναι, ταυτίστηκε με όλους αυτούς που αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο και πιστεύουν πως όταν είσαι πρόσωπο μεγάλης αποδοχής μπορείς να κάνεις και να πεις ό,τι τρέλα θέλεις.

Το πιθανότερο είναι ο μεγάλος Έλληνας τενίστας να επηρεάστηκε από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβαζε, από τον Απρίλιο του 2020, κείμενα, βίντεο και δηλώσεις επιστημόνων που αμφισβητούσαν και τον κορωνοϊό και το εμβόλιο.

Ό,τι και αν έγινε πάντως, η ζημιά είναι μεγάλη.

Χιλιάδες νέοι που αμφιταλαντεύονταν για το εάν έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο ή όχι, έχουν ακόμη μία σημαντική προσωπικότητα που μπορούν να επικαλεστούν μέσα τους για να μείνουν ανεμβολίαστοι.

Και δεν είναι μόνο ο Τσιτσιπάς.

Είναι και ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος, πολύ αγαπητός σε μία μεγάλη κατηγορία νέων, ο οποίος, ανεμβολίαστος, δοκιμάζεται στο νοσοκομείο επειδή ο κορωνοϊός τού επέφερε μεγάλα προβλήματα στον οργανισμό του.

Είναι και εκατοντάδες οικογένειες τα παιδιά των οποίων, ανήλικα ή ενήλικα, παίρνουν παράδειγμα από τους γονείς και κάνουν τη δική τους επανάσταση ενάντια στην πανδημία.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γίνεται σε τουριστικές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ολόκληρες οικογένειες που διατηρούν καταλύματα ή καταστήματα Εστίασης δηλώνουν υπέρμαχοι αντιεμβολιαστές.

Έκπληκτοι τους ακούν οι πελάτες τους, οι οποίοι για να μετακινηθούν και για να κάνουν λίγες ημέρες διακοπών έτρεξαν και έκαναν και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δύο δύσκολοι μήνες, καθώς το άνοιγμα των σχολείων θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο την αντοχή της οικογένειας.

Η λύση, πάντως, μοιάζει μονόδρομος και για την Πολιτεία και για τους επιστήμονες.

Εφόσον δεν αλλάξει αυτή η σχέση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα αυτή τη φορά πρέπει να είναι πιο δραστικά και, σε πολλές περιπτώσεις, υποχρεωτικά.

Δε γίνεται ο πολίτης να πρέπει να εμβολιαστεί για να επισκεφθεί έναν συγγενή του σε νοσοκομείο και η Πολιτεία ακόμη να παρακαλεί το νοσηλευτικό προσωπικό για να εμβολιαστεί.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τους υπαλλήλους που πληρώνονται από το Δημόσιο και υπηρετούν σε νοσοκομεία και Μονάδες Φροντίδας.

Ήδη, σε πολλές ιδιωτικές εταιρίες αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των εργαζομένων να είναι υποχρεωτικός.

Κανείς δε θέλει να ρισκάρει την απρόσκοπτη λειτουργία μίας επιχείρησης επειδή κάποιοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν το φόβο τους ή έχουν την πολυτέλεια να πηγαίνουν κόντρα στην επιστήμη για τους δικούς τους λόγους.

Και μη νομίσει κανείς ότι αυτό το γαϊτανάκι αμφισβήτησης του εμβολίου κάπου τελειώνει.

Σε επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν βρεθεί τα φάρμακα για τον κορωνοϊό, και τότε θα υπάρχουν όλοι αυτοί οι διαφωνούντες που θα βγουν ανοιχτά και θα κραυγάζουν να μην παίρνουν οι πολίτες τα φάρμακα γιατί είναι επικίνδυνα.

Δείτε επίσης