Με μια σπουδαία εθνική προσφορά του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κορυφώνονται οι δράσεις του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020».

Με πρωτοβουλία της Προέδρου του Επετειακού Έτους, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, αναλαμβάνοντας όλο το οικονομικό κόστος, τα Συλλεκτικά Νομίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας εστάλησαν σε: Αρχηγούς Κρατών, Διεθνείς Οργανισμούς, όλες τις Πρεσβείες και Ξένες Αποστολές στη χώρα μας, στο ΓΕΕΘΑ, στο ΓΕΝ, σε σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας, σε όλες τις Περιφέρειες και Δήμους της Χώρας, σε διεθνείς προσωπικότητες, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της Εκκλησίας, των Τεχνών, του Αθλητισμού και των ΜΜΕ.

Στόχος της κορυφαίας αυτής συμβολικής προσφοράς είναι να σταλεί από την Ελλάδα ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο για τις πανάρχαιες αξίες της Αρετής, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, που παραμένουν διαχρονικές και είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Η Επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας γίνεται όχημα για την προβολή της ιστορίας της Ελλάδας και του θεμελιώδους ρόλου της στη γένεση και τη διαμόρφωση του Δυτικού Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στους αμέτρητους συμβολισμούς και τις οικουμενικές αξίες που απορρέουν μέσα από την πιο ένδοξη ήττα, στις Θερμοπύλες, και την πιο κρίσιμη νίκη, στη Σαλαμίνα, αλλά και στη νέα γενιά να γίνει κοινωνός αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και ταυτόχρονα αγγελιαφόρος της στις κοινωνίες του μέλλοντος.

Το Ίδρυμά μας με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης αποφάσισε να στείλει ένα Σύμβολο της ιστορίας μας, με στόχο το δυνατό μήνυμα Αρετής, Δημοκρατίας και Ελευθερίας, που μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα», τονίζει η κυρία Βαρδινογιάννη.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 της Τράπεζας της Ελλάδας, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν η έκδοση και η κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2020, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη