Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα διορθώσει το τεχνικό πρόβλημα το οποίο έθετε σε λειτουργία την κάμερα του κινητού, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη όταν χρησιμοποιούσε το Instagram, εξέδωσε η εταιρεία.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο καταγράφηκε σε όσους είχαν εγκατεστημένο στο κινητό τους τηλέφωνο την εκδοχή του συστήματος beta iOS 14, το οποίο και ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του κινητού αν λειτουργεί κάτι, χωρίς ο ίδιος να έχει δώσει εντολή.

Έτσι, διάφοροι χρήστες έβλεπαν το εικονίδιο της κάμερας ενεργό, χωρίς να έχουν πατήσει ενεργοποίηση.

Εκπρόσωπος της Instagram δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge, πως για τη λειτουργία της κάμερας χωρίς να την έχει ανοίξει ο χρήστης, ευθυνόταν ένα τεχνικό πρόβλημα (bug) και πως το πρόβλημα θα διορθωθεί.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος: «Έχουμε πρόσβαση στην κάμερά σας μόνο όταν μας ζητάτε να το κάνουμε, για παράδειγμα, όταν αλλάζετε από τη λειτουργία «Ροή» σε «Κάμερα». Βρήκαμε και διορθώνουμε ένα σφάλμα στην έκδοση beta του iOS 14 που αναφέρει λανθασμένα ότι ορισμένα άτομα χρησιμοποιούν την κάμερα όταν δεν τη χρησιμοποιούν. Δεν έχουμε πρόσβαση στην κάμερά σας σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν καταγράφεται περιεχόμενο».

Λάθη στους κώδικες και άλλων εφαρμογών

Οι ειδοποιήσεις που παρέχει το σύστημα IOS 14 έχουν ήδη αποκαλύψει πως αρκετές εφαρμογές για iOS, συμπεριλαμβανομένων των TikTokLinkedIn και Reddit, έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του iPhone.

Η μητρική εταιρεία της TikTok, η ByteDance με έδρα το Πεκίνο, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι είχε καταργήσει την πρόσβαση της εφαρμογής στο clipboard από συσκευές iOS, προσθέτοντας ότι αυτή η λειτουργία «anti-spam» δεν είχε ποτέ εισαχθεί σε συσκευές Android, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα.

Το LinkedIn, από την πλευρά του, είπε ότι κατάργησε την πρακτική πρόσβασης στο clipboard και το Reddit δήλωσε ότι διορθώνει ένα κομμάτι κώδικα στην εφαρμογή του.

Το 2019 το Facebook διόρθωσε ένα σφάλμα στην εφαρμογή iOS, η οποία φαινόταν να ενεργοποιεί κάμερες συσκευών, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες.