Τα μέλη της υπηρεσίας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ενημερώθηκαν πρόσφατα να προετοιμαστούν για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν προτού ο Ντόναλντ Τραμπ φύγει από τον Λευκό Οίκο, κάτι που ενδέχεται να γίνει τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του axios.com, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη (25/11) και επικαλείται ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, αναφέρεται πως αξιωματούχοι με γνώση της εντολής εξήγησαν στο μέσο ότι οι IDF ενημερώθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση για την αλλαγή όχι επειδή είχαν επιβεβαιώσει μιας επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ, αλλά μάλλον επειδή Ισραηλινοί αξιωματούχοι ένιωθαν ότι εάν μια τέτοια επίθεση γινόταν, δεν θα ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι.

Άγνωστες ανώτερες πηγές σημείωσαν, επίσης, ότι ένιωθαν ότι οι ενδεχόμενοι τελευταίοι μήνες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα ήταν «μια πολύ ευαίσθητη περίοδος», σημειώνοντας ότι τα μέτρα ετοιμότητας συνδέονταν, ακόμα, και με μια πιθανή επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ είτε άμεσα είτε μέσω ιρανικών αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ παραμένουν έντονες εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, πιο πρόσφατα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αντίποινα σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, αφού τα στρατεύματά του εντόπισαν βόμβες στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι βόμβες τοποθετήθηκαν από μέλη των Συριακών Ένοπλων Δυνάμεων και της Ιρανικής Δύναμης Quds και ότι η πράξη ήταν παραβίαση της κυριαρχίας του Ισραήλ.

Τι φέρεται να εξέταζε ο Τραμπ

Μια εβδομάδα νωρίτερα, δημοσίευμα των «New York Times» ήθελε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να εξέταζε μια επίθεση στο Ιράν και, μάλιστα, πιθανός στόχος ήταν η πυρηνική εγκατάσταση στη Νατάνζ.

Οι σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κρίστοφερ Μίλερ, και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, Μαρκ Μάιλι, φέρεται να απέτρεψαν τον Τραμπ από μια επίθεση, εκφράζοντας ανησυχίες ότι αυτή ενδέχεται να κλιμακωθεί «σε μια ευρύτερη σύγκρουση κατά τις τελευταίες εβδομάδες της Προεδρίας του».

Αφού, σύμφωνα με το προαναφερθέν δημοσίευμα, οι σύμβουλοι προειδοποίησαν τον Τραμπ για τις πιθανές συνέπειες ύστερα από μια τέτοια επίθεση, αποχώρησαν από το Οβάλ Γραφείο πιστεύοντας ότι «μια πυραυλική επίθεση στο Ιράν δεν ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων».

«Συντριπτική» απάντηση υπόσχεται το Ιράν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν, Αλί Ραμπιέι, δήλωσε πως το Ιράν θα απαντήσει σε όποια επίθεση δεχτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του εδάφους της.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θέλουν να «προκαλέσουν ανασφάλεια στον πλανήτη και την περιοχή» με τις ενέργειές τους.

«Κάθε ενέργεια κατά του ιρανικού έθνους θα επιφέρει συντριπτική απάντηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραμπιέι.