Το ιταλικό χωριό που αγαπά την «ασχήμια» | beauty

«Ό,τι θα στεκόταν άσχημα σ’ έναν κήπο, είναι όμορφο σε ένα βουνό».
Βίκτωρ Ουγκώ

Χωμένο σε μια κοιλάδα ανάμεσα στα Απέννινα όρη και την Αδριατική θάλασσα στη κεντρική Ιταλία, το Πιόμπικο είναι μια γραφική μεσαιωνική πόλη γεμάτη πετρόκτιστα κτίρια, που περικλείονται από πλούσια δάση. Ωστόσο, παρά τη ξεχωριστή ομορφιά του, το Πιόμπικο είναι γνωστό ως η πρωτεύουσα των άσχημων ανθρώπων!

Από το 1879. το μικρό αυτό ιταλικό χωριό με τους 2.000 κατοίκους αποτελεί την έδρα του Κλαμπ της Ασχήμιας (Club dei Brutti), τα μέλη του οποίου πιστεύουν ότι «ένα άτομο είναι αυτό που έχει μέσα του και όχι αυτό που φαίνεται απέξω του». Στο πέρασμα των χρόνων, αυτό που ξεκίνησε σαν μια ουτοπική ιδέα μετεξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Σήμερα η επονομαζόμενη «Παγκόσμια Ένωση Άσχημων Ανθρώπων» μετρά περισσότερα από 30.000 μέλη στα 25 υποκαταστήματα της.

Το ιταλικό χωριό που αγαπά την «ασχήμια» | piobicco

Το Club Dei Brutti ξεκίνησε σαν μια τρόπο τινά υπηρεσία προξενιών για τις αδέσμευτες γυναίκες της περιοχής. Στην πορεία όμως, οι κάτοικοι του έκαναν αποστολή τους να θυμίσουν στην Ιταλία και τον κόσμο ολόκληρο ότι η εσωτερική ομορφιά είναι περισσότερο σημαντική από το εξωτερικό κάλλος. Για το λόγο αυτό άλλωστε και το 2007 στην κεντρική πλατεία του Πιόμπικο έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος αφιερωμένου σε όλους τους άσχημους ανθρώπους αυτού του κόσμου.

Σήμερα, για όποιον ενδιαφέρεται, ο επί 8 χρόνια πρόεδρος του, Τζιοβάνι Αλουίτζι, εξηγεί στο BBC Reel ότι είναι σχετικά εύκολο να γίνει κάποιος μέλος του κλαμπ. Τα παλαιότερα μέλη πρέπει απλά να κρίνουν και να κατηγοριοποιήσουν το επίπεδο ασχήμιας των επίδοξων μελών του, που μπορεί να ποικίλλει από «απροσδιόριστη ασχήμια» μέχρι «απίστευτη ασχήμια». Φυσικά και πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη του κλαμπ δεν είναι απαραίτητα άσχημα, καθώς επί της ουσίας όλοι τους επικεντρώνονται περισσότερο στην εσωτερική ομορφιά παρά στο τι πιστεύουν όλοι οι υπόλοιποι για την εξωτερική εμφάνιση τους. Ίσως επειδή όπως έλεγε και ο Φραντς Κάφκα «όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την (πραγματική) ομορφιά δεν γερνάει ποτέ».

Το ιταλικό χωριό που αγαπά την «ασχήμια» | club ugly

Για την ιστορία, την πρώτη Κυριακή κάθε Σεπτεμβρίου διεξάγεται το ετήσιο Φεστιβάλ Ασχήμιας που συγκεντρώνει κόσμο από κάθε γωνιά της γης, με εξαίρεση τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια του κορωνοϊού, που αν μη τι άλλο βοήθησαν άπαντες να επανεκτιμήσουν όσα πραγματικά αξίζουν στη ζωή…