Πολιτική

Το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ βάζει «φωτιά» στην Αν. Μεσόγειο

Eπιτελείς του υπουργείου Άμυνας θεωρούν ότι το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας και την εσωστρέφεια των ΗΠΑ

anatoliki_mesogeios

Στο υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ή «ατύχημα» στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και να φέρει προ τετελεσμένων όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Μετά τα όσα σοκαριστικά συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρoηγούμενη εβδομάδα, το κενό εξουσίας μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θεωρείται δεδομένο για πολλούς, και οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας θεωρούν ότι το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας και την εσωστρέφεια των ΗΠΑ και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Ε.Ε. για τη χάραξη ενιαίας γραμμής στην Εξωτερική Πολιτική, είναι υπαρκτό και πιθανό.

Ήτοι, να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, και στη συνέχεια να φέρει προ τετελεσμένων τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, την Ε.Ε. αλλά και την Ελλάδα, εν όψει εξελίξεων που μπορούν να οδηγήσουν σε έναρξη συνομιλιών.

Ένα μίνι επεισόδιο με παρενόχληση αλιευτικών σκαφών στα Ίμια, που έγινε πρόσφατα, μία παρ’ ολίγον σύγκρουση σκαφών του Λιμενικού Ελλάδας -Τουρκίας και οι επικείμενες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, εν μέσω αναταραχής στις ΗΠΑ και κορωνοϊού παγκοσμίως, διαμορφώνουν -σύμφωνα με κορυφαίους διπλωμάτες- ένα εξαιρετικά ασταθές και εύφλεκτο σκηνικό, εντός του οποίου θα ήταν δυνατόν να λάβει χώρα, έστω και υπό τη μορφή ατυχήματος, ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, και να βάλει «φωτιά» σε μια περιοχή που εξελίσσεται σε πυριτιδαποθήκη...

Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, το γεωπολιτικό ρίσκο τώρα είναι αυξημένο, τόσο εξαιτίας της δυναμικής των διερευνητικών επαφών όσο και εξαιτίας του διεθνούς πολιτικού και γεωπολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.

Μέχρι το τέλος του μήνα, είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει καμία κίνηση. Οι διπλωμάτες δεν γνωρίζουν ακόμη τίποτε οριστικό, ενώ ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος θα ηγηθεί των διερευνητικών, έχει συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια ορισμένες φορές, αλλά δεν υπάρχει τίποτε νεώτερο. Η δε Σουρανή, η οποία ως επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού είναι επιφορτισμένη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει τις συννενοήσεις με τον Ιμπραΐμ Καλίν, δεν έχει κάτι νεώτερο από τους Τούρκους, παρά τις τηλεφωνικές επαφές που έχει με τον Τούρκο συνομιλητή της. Τέλος, η πρεσβεία μας στην Άγκυρα, δεν γνωρίζει τίποτα περί της ενάρξεως των συνομιλιών.

Οι Τούρκοι είναι αυτοί που πρέπει να δηλώσουν μία ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, και μέχρι τώρα τηρούν σιγή ασυρμάτου.

Κορυφαίος διπλωμάτης, που γνωρίζει άριστα τις εξελίξεις στο θέμα των διερευνητικών επαφών με τους Τούρκους, εξέφρασε σε συνομιλητή του την εκτίμηση ότι «οι Τούρκοι δεν έχουν δώσει ακόμη ημερομηνία, επειδή περιμένουν την ορκωμοσία του Μπάιντεν, αλλά και την οριστική διαμόρφωση των εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Από την άλλη πλευρά όμως, και η ελληνική πλευρά περιμένει να δει τις πρώτες κινήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερωθεί ανεπισήμως από Αμερικανούς παράγοντες ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, και οι θέσεις που θα διατυπωθούν δεν θα διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τις ήδη διατυπωμένες θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με λίγα λόγια, «βρείτε τα με τους Τούρκους», χωρίς να λάβουν θέση υπέρ κάποιου, αφού θεωρούν το ζήτημα «ενδοΝΑΤΟϊκό», και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να χαθεί η Τουρκία από τη Συμμαχία.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης