Το «κύμα» των ανεμβολίαστων δοκιμάζει το ΕΣΥ | eth

«Έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες πάνω από 8.000 μολύνσεις. Οι ΜΕΘ γεμίζουν, ενώ σε αυτές με τα τωρινά δεδομένα νοσηλεύονται περισσότεροι από 400 ασθενείς, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι.

Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, όπου συνεχώς κάνουν εκκλήσεις στον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί. Νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι το επόμενο 20ήμερο θα καταγραφούν περίπου 11.000 νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες ο αριθμός των μολύνσεων θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 χιλιάδων, αλλά δεν φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, ζητούμενο δεν είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται, αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Ο Νίκος Τζανάκης τόνισε είπε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γρίπη και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων.

Ο ίδιος τόνισε ότι «το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας… Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς. Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα. Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατέψει τον εαυτό του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «δεν το περίμενα να είχαμε τόσο εκθετική αύξηση, οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρ’ όλα αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο».

«Πλέον χρειάζεται πανστρατιά να κινητοποιηθούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νόσημα από το όποιο δεν έχουμε ξεμπερδέψει, και να κινητοποιηθούμε προς πάσα κατεύθυνση να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, παρότι χρειάζεται 1,5 μήνα για να λειτουργήσει αυτό, και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας». Διευκρίνισε ότι πρέπει να βγουν οι βουλευτές και οι πολιτευτές απ όλα τα κόμματα να πείσουν τους πολίτες και οι συνδικαλιστές τους εργαζόμενους, ενώ η εκκλησία έχει ήδη αρχίσει να βγαίνει.

Σημειώνεται ότι έτοιμα είναι τα φύλλα επιστράτευσης για τους ιδιώτες γιατρούς, αν το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρξει ανταπόκριση στα τεκμήρια, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να συναντά σήμερα, Τετάρτη ιατρικούς συλλόγους από ολόκληρη την επικράτεια, με στόχο την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας νέας λειτουργίας των υγειονομικών ομάδων, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε στη Θεσσαλονίκη ακόμη 200 κλίνες για περιστατικά Covid και άλλες 200 για εκτός Covid.