Η Βρετανία απέλασε τρεις κινέζους κατασκόπους που ζούσαν στη χώρα εδώ και μήνες προσποιούμενοι τους δημοσιογράφους, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.

Ενώ προσποιούνταν πως «είναι δημοσιογράφοι διαφόρων κινεζικών πρακτορείων ειδήσεων», στην πραγματικότητα εργάζονταν για το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και είχαν φθάσει μέσα στην περασμένη χρονιά, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Η αληθινή ταυτότητά τους ανακαλύφθηκε από την MI5 (σ.σ.: οι βρετανικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας) και εστάλησαν πίσω στην Κίνα», πρόσθεσε η πηγή χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως εξαιτίας της κινεζικής καταστολής στο Χονγκ Κονγκ και την Σιτζιάνγκ, που προκαλεί τις σφοδρές επικρίσεις του Λονδίνου.

Η Βρετανία αποφάσισε επίσης να μην δώσει άδεια στην κινεζική Huawei για να συμμετάσχει στα δίκτυα 5G στη βρετανική επικράτεια, επικαλούμενη ανησυχίες για την εσωτερική ασφάλεια.

Χθες, Πέμπτη, καταργήθηκε η άδεια που διέθετε το αγγλόφωνο δημόσιο κινεζικό ενημερωτικό κανάλι CGTN για να εκπέμπει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το Λονδίνο το θεώρησε εξαρτημένο από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Στις ΗΠΑ, αυτό το ίδιο κανάλι είναι ένα από τα επτά κινεζικά μέσα ενημέρωσης που χαρακτηρίζονται τώρα κρατικά κινεζικά δίκτυα και όχι ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ