Αντιπολίτευση σε αυτή τη χώρα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε. Αρκεί να βαδίζει -εξ ορισμού- στον ακριβώς αντίθετο δρόμο από εκείνον που ορίζεται από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Που τον (μας) οδηγεί αυτός ο δρόμος δεν έχει καμία σημασία. Αρκεί να υπηρετείται με…συνέπεια, έχοντας από δίπλα την εκνευριστική επικεφαλίδα “είναι χρέος μας”.

Μήπως το χρέος πρέπει να έχει το συμφέρον της πατρίδας, ακόμη κι αν αυτό σε υποχρεώνει καμία φορά να συμφωνήσεις με την κυβέρνηση; Για να ισχύσει βέβαια κάτι τέτοιο πρέπει να νοιάζεσαι γι αυτήν (την πατρίδα…).

Στην παρούσα συγκυρία, το κόμμα του Αλέξη (ναι, υπάρχει ακόμα), εκείνο της Φώφης, όπως και τα συμπαρομαρτούντα επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την απόφαση- Μητσοτάκη για γενικό lockdown με τοποθετήσεις που θα ήθελαν, αλλά δεν εντυπωσιάζουν. Sorry.

Όταν επιλέγεις να κάνεις λόγο για τις επιπτώσεις στην οικονομία, ή την καθυστερημένη- όπως τη χαρακτηρίζεις- λήψη μέτρων και ασκείς κριτική σε κάθε κυβερνητική απόφαση, είναι καλό να προλαβαίνεις με δικές σου προτάσεις την κυβέρνηση. Ή να την εκθέτεις με εκείνες που θα αποκαλύψεις τος ελλείψεις της (εφόσον υπάρχουν). Εάν αυτές έχουν ουσία, τότε την κολλάς στον τοίχο και μετά δικαιούσαι να λες ό,τι θέλεις.

H σημερινή αντιπολίτευση, του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, έχει μεγάλο χάντικαπ απέναντι στον κόσμο (γενικώς, όχι μόνο στους ταγμένους ψηφοφόρους της) και αυτό έχει να κάνει με τα πρόσωπα που είχε μπροστά, όταν ήταν κυβέρνηση. Τα θυμάται ο κόσμος και ευχαριστεί το Θεό που δεν υπάρχουν αυτές τις κρίσιμες ώρες σε Υπουργικές καρέκλες. Όχι, όλα, κάποια πάντως που ήταν πολύ “δυνατά” δεν του λείπουν…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε (και) αυτή την ώρα εκείνο που η ανάγκη επιβάλλει. Αποφάσισε να προλάβει την ακόμη πιο μεγάλη έκρηξη της πανδημίας, για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στις αντοχές του συστήματος υγείας. Αυτές δεν είναι απεριόριστες και δεν είναι δυνατόν (σε καμία χώρα άλλωστε) να αφήνεις να αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, όσα νοσοκομεία, κρεβάτια και προϋπολογισμό κι αν έχεις. Ακόμη κι αν είσαι η Γερμανία.

Η δεύτερη εξήγηση έχει να κάνει με την ψυχολογία του κόσμου. Από το να τον κλείσεις στο σπίτι το Δεκέμβριο και μάλιστα μέσα στις γιορτές, το κάνεις τώρα. Προσέχεις για να έχεις, διότι και η ψυχολογία παίζει ρόλο.

Τώρα, αγαπητοί αντιπολιτευόμενοι, όποιος από εσάς έχει το manual της πανδημίας παρακαλώ να το στείλει και σε εμάς. Μην περιμένουμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως λέτε όταν τον κρίνετε, παίρνει τα μέτρα γρήγορα, παίρνει τα μέτρα αργά, δεν σκέπτεται την οικονομία, υπολογίζει μόνο την οικονομία, δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και ασχολείται μόνο με την πανδημία, δεν ασχολείται με την πανδημία όσο πρέπει, κλπ. Στείλτε το μας και σας υποσχόμαστε πως δεν θα κρύψουμε ότι ήταν δικό σας. Διότι σε τόσο κρίσιμες στιγμές θα ήταν καλό να είμαστε ενωμένοι. Κάντε κάτι διαφορετικό έστω μία φορά,. Έτσι για την πρωτοτυπία…