Πέρασαν κιόλας είκοσι χρόνια από τότε που το σύγχρονο MINI πρόσθεσε πολυτέλεια στα supermini.

Κι αν το 2019, σήμανε τη συμπλήρωση έξι δεκαετιών από εκείνο το επαναστατικό «original» του Sir Άλεκ Ισιγόνη πίσω στο 1959, το 2021 αποτελεί την εικοστή επέτειο από το λανσάρισμα του «νέου Mini».

Στο πλαίσιο αυτής της επετείου ήρθε και το σχολαστικό facelift για το 3θυρο, 5θυρο και Cabrio MINI, με το Βρετανό κατασκευαστή να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην πολυτέλεια, την εξατομίκευση, την εκφραστική σχεδίαση, τη συνδεσιμότητα, την ασφάλεια και την τεχνολογία.

Σημαντικό και το γεγονός ότι με το τελευταίο facelift, εκτός από το κύρος ενισχύθηκε και ο ευχάριστος οδηγικά χαρακτήρας του MINI.

Οι νέες στιλιστικές πινελιές διαμορφώνουν μία «καθαρή» αισθητική που η MINI αποκαλεί «Purist».

Το νέο MINI Countryman Boardwalk λατρεύει τις εξορμήσεις

Το εμπρός μέρος να είναι απαλλαγμένο από «περιττές» λεπτομέρειες (όπως τα φώτα θέσης που έχουν δώσει τη θέση τους σε κάθετους αεραγωγούς στα άκρα του προφυλακτήρα) και η εξαγωνική μάσκα καταλαμβάνει μεγαλύτερο εμβαδόν με την κεντρική λωρίδα να είναι πλέον βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος.

Οι προβολείς LED, ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό, όπως και τα LED πίσω φώτα με το «Union Jack» της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τεχνολογίας LED είναι και να νέα φλας, ενώ ανασχεδιασμένα είναι τόσο τα τόξα των τροχών, όσο και ο πίσω προφυλακτήρας που ενσωματώνει ένα εξαγωνικό μαύρο πλαίσιο που εν μέρει αντιγράφει την εμπρός μάσκα.

Το πίσω φως ομίχλης ενσωματώθηκε στη σχεδίαση της ποδιάς και αποτελείται από μία στενή λωρίδα LED, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα πέντε νέα σχέδια για τις ζάντες αλουμινίου 17 και 18’’. 

Η καινοτόμα Multitone Roof

Στην παλέτα της εξατομίκευσης, συμβάλλουν οι τρεις νέοι χρωματισμοί, η διχρωμία του αμαξώματος, αλλά και η καινοτόμα Multitone Roof.

Υιοθετεί χρωματική διαβάθμιση από το San Marino Blue μέχρι το Pearly Aqua και το Jet Black, η οποία δημιουργείται με μία νέα τεχνική βαφής που επεκτείνεται από το πλαίσιο του παρμπρίζ μέχρι το πίσω τμήμα.

Για το σκοπό αυτό, οι τρεις αποχρώσεις εφαρμόζονται η μία μετά την άλλη με διαδικασία βαφής wet-on-wet.

Αυτό το φινίρισμα, γνωστό ως Spray Tech, ενσωματώνεται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγωγής, στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη.

Παρόλα αυτά, ελαφρές αποκλίσεις στο χρωματικό μοτίβο συμβαίνουν λόγω των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών, ώστε το κάθε MINI με Multitone Roof να είναι ήδη μοναδικό από το εργοστάσιο.

Πιο digital, πιο συνδεδεμένο, πιο… ambient

Στην αίσθηση υψηλής ποιότητας του εσωτερικού, συμβάλλουν και τα νέα σπορ καθίσματα στη χρωματική έκδοση Light Chequered, που συμπληρώνουν την εξωτερική απόχρωση Zesty Yellow.

Η χρήση χρωμίου έχει μειωθεί, οι αεραγωγοί έχουν επανασχεδιαστεί και το infotainment διαθέτει πλέον οθόνη αφής 8,8” (βασικός εξοπλισμός), ενώ μία νέα σχεδίαση με χάραξη λέιζερ βελτιστοποιεί την εμφάνιση του φωτεινού LED δακτυλίου γύρω από το κεντρικό όργανο.

Νέο είναι και το δερμάτινο τιμόνι με διακόπτες πολλαπλών λειτουργιών, ενώ προαιρετικά είναι και θερμαινόμενο.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό ανήκει και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 5’’ που είδαμε και στο ηλεκτρικό MINI Cooper SE, όπως και το νέο Ambient Light με εκτεταμένες λειτουργίες.

Adaptive chassis με ενεργή ανάρτηση

Σε όλα αυτά σημειώστε ότι για πρώτη φορά υπάρχει και Adaptive chassis με ενεργή ανάρτηση επιλεκτικής απόσβεσης βάσει της συχνότητας των κραδασμών (frequency-selective damping).

Στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων, ηλεκτρικό χειρόφρενο, Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go (από 30 έως 140 km/h), Lane Departure Warning (από 70 έως 210 km/h) και φωτισμός κακών καιρικών συνθηκών.

Rally Dakar 2021: 6η νίκη για την MINI

Στην εξατομίκευση συμβάλλει και το εξωτερικό Piano Black με περισσότερες εφαρμογές και νέο πακέτο εξοπλισμού.

Η μεγάλη γκάμα κινητήρων προδιαγραφών Euro 6 d παραμένει και στο ανανεωμένο MINI (από 75 έως 231 ίππους στο MINI John Cooper Works), ενώ τη μεγάλη διαφορά στη γκάμα κάνουν το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE (αυτονομία έως 234 km) και το σκληροπυρηνικό MINI John Cooper Works GP των 306 ίππων.