Για περισσότερα από τρία χρόνια, το Opel Crossland X ξέρει να παντρεύει με έναν ιδιαίτερα καλό τρόπο δύο κόσμους. Αυτόν των SUV με αυτόν των MPV.

Βασίζεται στην πλατφόρμα PF1, και ήταν το πρώτο δημιούργημα της Opel στο νέο «σπίτι» του PSA Group.

Με την Opel να βρίσκεται σε μία διαδικασία ριζικών αλλαγών στη γκάμα της, όπως είδαμε και με το νέο Mokka, α αέρας ανανέωσης χτύπησε και την πόρτα του Crossland X.

Και εδώ το «X» χάθηκε από την ονοματολογία (όπως και στο Mokka), αλλά αυτό δεν είναι το μόνο κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο crossover.

Το νέο «πρόσωπο»

Το «Vizor», είναι το νέο «πρόσωπο» της Opel όπως το είδαμε για πρώτη φορά στο Mokka, ενώ πλέον εκτείνεται σε όλο το εμπρός τμήμα του ανανεωμένου Crossland, με τη νέα μάσκα και τους προβολείς.

Το βλέμμα τραβάει και ο νέος κεραυνός της Opel που κυριαρχεί στο κέντρο της μάσκας, ενώ πίσω υπάρχουν νέα σκουρόχρωμα φωτιστικά σώματα που αναδεικνύουν το κλασικό μοτίβο «φτερού».

Η γυαλιστερή μαύρη πίσω θύρα σε συνδυασμό με τη μαύρη οροφή, κάνουν το νέο Crossland να δείχνει πιο φαρδύ και δυναμικό.

Νέες είναι και οι εμπρός και πίσω ποδιές (βαμμένες ασημί στη έκδοση Ultimate), τα εμπρός φώτα ομίχλης LED (με χρωμιωμένο διάκοσμο στα Ultimate και Elegance) και υπάρδει χρωμιωμένο διακοσμητικό θυρών στην έκδοση Ultimate.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι νέες ζάντες αλουμινίου 16” και 17”, που διατίθενται και σε γυαλιστερό μαύρο (σε διχρωμία ή μονόχρωμο).

Το Crossland GS Line περιλαμβάνει μαύρες ζάντες αλουμινίου 17”, μαύρη οροφή, κόκκινη «υπογραφή» στα φώτα ημέρας, εργονομικά καθίσματα AGR για τον οδηγό και το συνοδηγό (πιστοποιημένα από τον φορέα Aktion Gesunder Rücken e.V.) και πίσω φωτιστικά σώματα LED και ράγες οροφής.

Η νέα εποχή ξεκινάει με Opel Mokka (vids)

Τα ανεξάρτητα συρόμενα και ανακλινόμενα πίσω καθίσματα, έχουν διαιρούμενη διάταξη 60/40 και μπορούν να μετακινηθούν κατά 150 mm, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών από 410 σε 520 λίτρα.

Με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, ο χώρος αποσκευών αυξάνεται στα 1.255 λίτρα.

Νέο είναι και το infotainment Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής 8,0”, ενώ όλες οι μονάδες Πολυμέσων είναι συμβατές με Apple CarPlay και Android Auto.

Δεν λείπει και η ασύρματη επαγωγική φόρτιση, ενώ προαιρετικά υπάρχει και η υπηρεσία «OpelConnect».

Το LIVE Navigation με ενημέρωση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και πληροφορίες για τις τρέχουσες τιμές καυσίμου, ενώ υπάρχει και άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και υπηρεσία κλήση έκτακτης ανάγκης.

Ουσιαστικές αλλαγές

Πέραν του αισθητικού, η Opel προχώρησε και σε βελτιώσεις στο πλαίσιο του Crossland. Οι μηχανικοί της Opel στο Rüsselsheim ανέπτυξαν νέα ελατήρια και αμορτισέρ για την εμπρός ανάρτηση με γόνατα McPherson και τον ημιάκαμπο πίσω άξονα.

Σε συνδυασμό με το νέο ενδιάμεσο άξονα κολώνας τιμονιού που βελτιώνει την ακρίβεια και την αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης, οι μηχανικοί της Opel λένε ότι πλέον υπάρχει ακόμα καλύτερη ισορροπία μεταξύ άνεσης και ευελιξίας.

Σημαντική προσθήκη και το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip (adaptive traction control).

Παρέχει αυξημένη ελκτική πρόσφυση και περιλαμβάνει πέντε προγράμματα: Normal/On-road, Snow (με ταχύτητες έως 50 km/h), Mud (ενεργό μέχρι τα 80 km/h), Sand (Άμμος) και ESP Off (σε ταχύτητες έως 50 km/h).

Στα προηγμένα συστήματα συμπεριλαμβάνονται και αυτά για το φωτισμό με προσαρμοζόμενους προβολείς Adaptive full-LED με φωτισμό στροφής, υποβοήθηση μεγάλης σκάλας και αυτόματη ρύθμιση δέσμης.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού

Στα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης συμπεριλαμβάνεται Head Up display και Forward collision alert με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού (λειτουργεί με ταχύτητες πάνω από 5,0 km/h και κάτω από τα 30 km/h, το σύστημα μπορεί να σταματήσει τελείως το όχημα).

Από Lane Departure Warning και Driver Drowsiness Alert, μέχρι Side Blind Spot Alert, Panorama Rear View Camera (Πανοραμική Κάμερα Οπισθοπορείας) με γωνία 180  μοιρών, Automatic Park Assist, και Cruise control με περιοριστή ταχύτητας, σε συνεργασία με Αναγνώριση οδικών σημάτων που επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή στα όρια ταχύτητας. 

To «Stepless» κιβώτιο του Opel Astra
Κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου Euro 6d

Η γκάμα βενζινοκινητήρων (από 61kW [83hp] έως 96kW [130hp]) και πετρελαιοκινητήρων (από 81kw [110hp] έως 88kW [120hp]) είναι συμβατή με τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6d.

Να σημειώσουμε ότι σύντομα η Opel θα ξεκινήσει να λαμβάνει παραγγελίες για το νέο Crossland, το οποίο αναμένεται στα καταστήματα των διανομέων στις αρχές του 2021.