«Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Και είναι ένα γεγονός που υποδεχόμαστε όλοι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση αλλά και μεγάλες προσδοκίες.

Η Taxiplon, με το πρώτο ηλεκτρικό ταξί στην Ελλάδα, ένα αυτοκίνητο που προσφέρει αυτονομία έως 528 km αλλά και ταυτόχρονα μηδενικούς ρύπους, ανοίγει νέους δρόμους.

Τα ταξί με μηδενικούς ρύπους είναι σίγουρο ότι θα συμβάλλουν πάρα πολύ στο να αναπνέουμε πολύ καθαρότερο αέρα στις πόλεις μας.»

Αυτά ήταν τα λόγια του Αντιπρόεδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου της Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. Τάκη Θεοχαράκη στην τελετή παράδοσης του ταξί, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Το Nissan Leaf, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μαζικής παραγωγής στον κόσμο, είναι και ο μπροστάρης στα ταξί στην Ελλάδα.

Μια κατηγορία οχημάτων που αναμένεται να αλλάξει εντελώς πρόσωπο με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Το Nissan LEAF

Οι πωλήσεις του Nissan Leaf σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει πλέον το μισό εκατομμύριο.

To μικρομεσαίο μηδενικών ρύπων, διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες όπως το e-Pedal που επιτρέπει στον οδηγό να οδηγεί και να φρενάρει μόνο με το δεξί πεντάλ.

Επιπλέον, το  Nissan LEAF έχει μεγαλύτερη αυτονομία που φτάνει τα 528 χιλιόμετρα  στην έκδοση e+ με την μπαταρία των 62KWh, σε αστικό κύκλο οδήγησης και σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών και κατανάλωσης του WLTP.

Το νέο e-powertrain του Nissan LEAF, με την μπαταρία των 62KWh, αποδίδει 160 kW ισχύος με τη μέγιστη ροπή να αγγίζει πλέον τα 340 Nm.

Το αποτέλεσμα είναι οι εξαιρετικές επιδόσεις με το κλασικό 0-100 km/h να θυμίζει κάτι από… GTi και να πραγματοποιείται σε μόλις 6,9’’.

Στις τεχνολογίες αιχμής συγκαταλέγεται και το ProPILOT, το προηγμένο σύστημα υποστήριξης του οδηγού.

Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια  οδήγησης σε μια λωρίδα κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, καθιστώντας την οδήγηση ευκολότερη, λιγότερο φορτισμένη και πιο χαλαρωτική.

Το ProPILOT Park, όταν ενεργοποιηθεί αναλαμβάνει τον έλεγχο του συνόλου του συστήματος διεύθυνσης, επιτάχυνσης, πέδησης και επιλογής ταχυτήτων, για αυτόματη καθοδήγηση του αυτοκινήτου στο σημείο στάθμευσης. 

Όσο για το e-Pedal, ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο οδήγησης. Επιτρέπει στους οδηγούς να εκκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να σταματήσουν απλά ρυθμίζοντας το πάτημα στο πεντάλ γκαζιού.

Όταν το πεντάλ  είναι πλήρως ελεύθερο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας σε συνδυασμό με την πέδηση εφαρμόζεται αυτόματα, φέρνοντας σταδιακά το αυτοκίνητο σε πλήρη στάση.

Το αυτοκίνητο διατηρεί τη θέση του, ακόμη και σε απότομες ανηφορικές πλαγιές, μέχρι να πατηθεί ξανά το πεντάλ.

Ωστόσο, το συμβατικό πεντάλ φρένου θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε έκτακτες  καταστάσεις πέδησης.

Νέο infotainment και εφαρμογές

Στο νέο interface του Nissan Leaf, μια νέα εφαρμογή για smartphones επιτρέπει στους χρήστες να  παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης του οχήματός τους.

Μπορούν να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης και να προθερμαίνουν ή να ψύχουν το αυτοκίνητο στην ιδανική θερμοκρασία, πριν καν μπουν σε αυτό.

Στο ποιοτικό εσωτερικό ξεχωρίζει η μπλε ραφή στα καθίσματα, στο ταμπλό και στο τιμόνι, όπως και η νέα οθόνη αφής 8’’ για το infotainment.

Με ευκολότερο user interface για τις βασικές λειτουργίες όπως είναι  η τεχνολογία Safety Shield,  η κατάσταση φόρτισης, το αποτύπωμα ισχύος και οι πληροφορίες του συστήματος ήχου και πλοήγησης.

Επίσης τα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto έχουν προστεθεί στο σύστημα ψυχαγωγίας, για απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με τα smartphones.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πρόγραμμα το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που πρόσφατα θέσπισε η κυβέρνηση, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το Nissan LEAF σε μια συμφέρουσα τιμή που ξεκινά από τις 24.630 ευρώ για την έκδοση με την μπαταρία των 40Kwh (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στην αρχική τιμή και στην απόσυρση παλαιού οχήματος). 

Παράλληλα, με τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την προώθηση και την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης, επιδοτείται η εγκατάσταση έξυπνου οικιακού φορτιστή (wallbox), ενώ θα δημιουργηθούν υποδομές φόρτισης στις θέσεις στάσης και στάθμευσης των οχημάτων ταξί.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο https://www.nissan.gr/vehicles/new-vehicles/leaf.html 

Η Taxiplon

Με τη χρήση ηλεκτροκίνησης η Taxiplon συμβάλλει στο να γίνουν οι μετακινήσεις πιο φιλικές για το περιβάλλον.

H δωρεάν εφαρμογή Taxiplon Passenger για smartphones, φέρνει καθημερινά σε επαφή το επιβατικό κοινό με τον επαγγελματία οδηγό ταξί.

Εύκολη στη χρήση, η εφαρμογή απλοποιεί την αναζήτηση ταξί σε όλη την Ελλάδα.

Ο επιβάτης βλέπει το όχημα που έχει καλέσει και μπορεί να το παρακολουθεί στο smartphone του σε πραγματικό χρόνο ενώ αυτό πλησιάζει.

Επίσης, λαμβάνει πληροφορίες για το ονοματεπώνυμο του οδηγού, το χρόνο άφιξης και την εκτίμηση κόστους κάθε διαδρομής.

Αναζητώντας συνεχώς νέες λύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, η Taxiplon εξελίσσει συνεχώς νέους τρόπους κλήσης ταξί είτε μέσω εφαρμογών, είτε μέσω τηλεφώνου στο 18222 ή ακόμα και μέσω viber.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.taxiplon.gr