Απόψεις

Το παράδειγμα της ΔΕΗ και η επαναφορά της οικονομίας

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε φαίνεται ότι είναι μια πιο ευέλικτη κίνηση που θα δώσει και έσοδα στην επιχείρηση και θα την βοηθήσει να κάνει επενδύσεις

1-deh_0

Από το 2015 έως το 2019 ήταν δύσκολα χρόνια για την ΔΕΗ και τους εργαζομένους της. Η πολιτική που ακολούθησε η τότε διοίκηση την έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας καθώς αύξησε κατακόρυφα τον δανεισμό της, ενώ δεν έκανε επενδύσεις για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι με μαθηματική ακρίβεια η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη ελληνική εταιρεία θα έμπαινε στην μαύρη λίστα των αγορών.

Σε ένα οικονομικό συνέδριο πριν μερικά χρόνια, ένας μεγάλος επιχειρηματίας στον χώρο της ενέργειας είχε πει , πως «αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσει η Ελλάδα».

Τα χρόνια των μνημονίων και το 2012 και το 2015 οι τότε κυβερνήσεις είχαν ψηφίσει νομούς που προέβλεπαν ότι το 17% της ΔΕΗ θα πήγαινε στο ΤΑΙΠΕΔ και τα έσοδα από την πώληση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Με απλά λογία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε φαίνεται ότι είναι μια πιο ευέλικτη κίνηση που θα δώσει και έσοδα στην επιχείρηση και θα την βοηθήσει να κάνει επενδύσεις αξιοποιώντας τα 750 εκατομμύρια που θα συγκεντρώσει.

Βέβαια μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέφυγαν και πάλι στην γλώσσα των συνδικαλιστών και ανέσυραν την ρητορική του «ξεπουλήματος» και του «σκανδάλου».

Όσα χρόνια και αν περάσουν , οποίες αλλαγές και αν γίνουν το οχυρό κάποιων, δυστυχώς θα είναι η πρακτική και η φρασεολογία του παρελθόντος.

Στην πολιτική αυτά συμβαίνουν και θα συμβαίνουν.

Στην πραγματική οικονομία όμως τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν ραγδαία.

Όλοι οι οικονομικοί παράγοντες είτε επιχειρηματίες είτε οικονομολόγοι εκτιμούν πλέον ότι τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια θα είναι χρόνια σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και να κινηθούν ανάλογα και οι άνθρωποι της αγοράς αλλά και οι διοικήσεις των μεγάλων λεγομένων κοινωφελών ελληνικών εταιρειών.

Όταν βλέπει κάποιος ότι τα επόμενα χρόνια έρχεται άνοδος της οικονομίας , η πρώτη αντίδραση θα πρέπει να είναι πως θα βρεθούν χρήματα για να γίνουν νέες επενδύσεις.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την ΔΕΗ αλλά και για τις υπόλοιπες εταιρείες του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και για τους επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα και η οικονομία της πέρασαν δύσκολα από την τελευταία δεκαετία. Ίσως τώρα κοντοζυγώνει η ώρα για μια δυναμική επαναφορά , από την οποία θα πρέπει να βγουν όλοι κερδισμένοι. Και επιχειρηματίες και εργαζόμενοι.

Δείτε επίσης