Η απόφαση αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν αναμενόμενη και επιβεβλημένη. Προφανώς επειδή η υγεία μπαίνει πριν απ όλα, αλλά και για έναν ακόμη λόγο, καθαρά αγωνιστικό. Αυτός έχει να κάνει με την έλλειψη της κατάλληλης προετοιμασίας των αθλητών. Τα προολυμπιακά τουρνουά, τα οποία θα έκριναν την τύχη και των υπολοίπων που επρόκειτο να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο κορυφαίο ραντεβού είχαν αναβληθεί, ή ματαιωθεί κατά συνέπεια η συζήτηση για τη διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού ήταν ανεδαφική, όσο κι αν έλεγαν οι ιθύνοντες ότι υπάρχουν ακόμη τέσσερις μήνες για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Πέραν αυτών, τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ένα έντονο κύμα διαμαρτυρίας για τη διοργάνωση, με μπροστάρηδες τους ίδιους τους Ολυμπιονίκες όλων των χωρών, μεταξύ των οποίων και η δική μας, η Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία πάντοτε υπερασπίζεται τους αθλητές και τα δικαιώματά τους.

Σε παγκόσμια κλίμακα οι πρωταθλητές όλου του κόσμου φώναζαν υποστηρίζοντας πως δεν γινόταν με τις υπάρχουσες συνθήκες να προετοιμαστούν ούτε να λάβουν μέρος ασφαλώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή η προφανής και απολύτως δικαιολογημένη στάση τους ισχυροποιήθηκε στη συνέχεια από τη στάση των χωρών που ενημέρωσαν επίσημα και με ανακοινώσεις ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς. Χώρες με μεγάλη ιστορία στη διοργάνωση, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία αλλά και Ευρωπαϊκές, όπως η Πολωνία, η Νορβηγία αλλά και η Κύπρος.

Μετά από όλα αυτά οι Ιάπωνες διοργανωτές τελικά λύγισαν, όσο κι αν προσπάθησαν μέχρι τέλους να κρατήσουν τη διοργάνωση, έστω εντός του 2020, με σκοπό αυτή να γίνει τον προσεχή Οκτώβριο. Τα πιθανότερα νέα σενάρια είναι, είτε να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί το Μάϊο του 2021, είτε στις 24 Ιουλίου, την ίδια δηλαδή ημέρα που θα άρχιζαν και εφέτος. Το λογότυπο πάντως δεν θα αλλάξει, θα παραμείνει ως : ¨Τόκιο 2020″, ενώ η φλόγα θα παραμείνει κι αυτή στην Ιαπωνία.